14:09 07.11.2018

Сума короткострокових зобов'язань у борговому портфелі "Нафтогазу України" становить понад $1 млрд

2 хв читати
Сума короткострокових зобов'язань у борговому портфелі "Нафтогазу України" становить понад $1 млрд

Загальна сума боргових зобов'язань НАК "Нафтогаз України" станом на 30 червня 2018 року становила 42,555 млрд грн, що на 28,3% менше, ніж на кінець червня 2017 року, повідомляється в попередньому проспекті емісії єврооблігацій компанії, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Компанія при цьому уточнює, що левова частка зобов'язань - 78,5% - є короткостроковими. Виходячи із закладеного в проекті державного бюджету на 2019 рік очікуваного курсу гривні - 29,4 грн/$1, сума короткострокових зобов'язань становить $1,14 млрд.

Середня вартість запозичень у нацвалюті становить 19% річних (обсяг боргу 17,577 млрд грн), у доларах - 8,7% річних (обсяг боргу в гривневому еквіваленті - 16,359 млрд грн), в євро - 2,6% річних (обсяг боргу в гривневому еквіваленті - 8,619 млрд грн).

За даними "Нафтогазу України", більшість боргів забезпечена заставами у вигляді природного газу або дебіторської заборгованості.

Водночас "Нафтогаз" серед ризиків зазначив, що компанія може зазнавати зниження ліквідності протягом літа з огляду на продовження до 1 травня 2020 року спеціального зобов'язання (PSO) продавати природний газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії за зниженою ціною, а також необхідністю перерахування до держбюджету дивідендів.

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів України зобов'язав підприємства з держчасткою спрямувати на виплату дивідендів 75% чистого прибутку за 2017 рік. Розпорядженням №384-р від 25 квітня 2018 року КМУ зобов'язав НАК спрямувати до 30 червня 11 млрд 799,046 млн грн (30% прибутку за 2017-й) як дивіденди. Ще 17 млрд 698,568 млн грн (40% прибутку) були залишені нерозподіленими до ухвалення окремого рішення.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" з 5 листопада проводить серію зустрічей з інвесторами в США та Лондоні, за підсумками яких планує розмістити випуск п'ятирічних доларових євробондів.

Організаторами угоди призначені Citi та Deutsche Bank.

Кабінет Міністрів України 24 жовтня схвалив випуск "Нафтогазом України" п'ятирічних єврооблігацій на суму до $1 млрд.

Виручені кошти холдинг планує спрямувати, зокрема, на погашення наявної фінансової заборгованості, закупівлю газу для проходження опалювального сезону, фінансування заходів для збільшення внутрішнього видобутку.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА