18:35 07.11.2018

НБУ оприлюднив для громадського обговорення порядок регулювання в рамках вільного руху капіталу

4 хв читати

Національний банк України (НБУ) оприлюднив для громадського обговорення проект валютного регулювання, що діятиме після повного переходу країни до вільного проведення валютних операцій, закладеного в законі "Про валюти та валютні операції".

Текст проектів постанов №1 "Про структуру валютного ринку і правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами", №2 "Про порядок розрахунків операцій з купівлі та переказу іноземної валюти на території України та за кордон" та №3 "Про транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів у документарній формі банками, юридичними і фізичними особами" представлено на веб-сайті Нацбанку.

За даними НБУ, ці документи містять такі новації:

- дерегуляція інвестицій за кордон: протягом перехідного періоду бізнес і населення зможуть здійснювати інвестиції за кордон у рамках електронного ліміту, який не вимагатиме отримання жодних дозвільних документів, а в подальшому - взагалі без обмежень;

- спрощення населенню проведення транскордонних операцій з валютою: замість валютного контролю при здійсненні платежів за кордон діятиме постфактум нагляд за валютними операціями. При цьому операції на суму до 150 тис. грн не потребуватимуть документарного супроводу, а нагляд за здійсненням операцій понад цю суму буде спрощено. Крім того, фізичним особам буде підвищено ліміт переказів за кордон без відкриття рахунку та документів - до визначеної Держфінмоніторингом суми (зараз 150 тис. грн) з 15 тис. грн, а для операцій з використанням платіжних карток цей ліміт взагалі буде скасовано. Стосовно поштових відправлень фізосіб замість чинного ліміту в EUR300 почнуть діяти загальні правила переміщення валюти через митний кордон, які зараз лімітовані сумою EUR10 тис;

- розширення переліку валютних операцій, доступних клієнтам банків: буде дозволено розраховуватися за валютні ОВДП не лише у гривні, але й у валюті, а також проводити операції валютного свопу. Важливо, щоб іншою стороною є ​банк. Крім того, клієнти банків зможуть конвертувати готівкову валюту через термінали та інші програмно-технічні засоби банків.

- спрощення процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків: операції на суми до 150 тис. грн не вимагатимуть від юридичних осіб документарних підтверджень, які вони мають надавати зараз. У перспективі такий підхід буде поширено на всі операції клієнтів банків з купівлі валюти на міжбанківському ринку.

- розширення можливостей для проведення операцій з банківськими металами: компанії відповідної спеціалізації зможуть купувати банківські метали без обмежень, а також отримають право ввезення-вивезення металів за кордон (зараз таке право мають лише банки).

У свою чергу фізособи зможуть проводити операції з банківськими металами в межах ліміту Держфінмоніторингу на операції з іноземною валютою (зараз - у межах 150 тис. грн), але в подальшому обмеження будуть повністю скасовані і для них.

Як зазначає НБУ, ці документи, після ухвалення, частково запрацюють з 7 лютого 2019 року, а за встановлення сприятливих макроекономічних умов - на повну силу і діятимуть постійно.

До цього часу валютне регулювання буде частково здійснюватися в рамках тимчасових постанов: №5 - "Перелік введених заходів захисту і порядок їх застосування (антикризова постанова, має тимчасовий характер)", №6 - "Інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також сповіщувальна система збору інформації про валютні операції" та №7 - "Порядок дотримання граничних термінів розрахунків, встановлених НБУ".

Крім того, тимчасові акти вводитимуть для захисту економіки і фінансової системи від кризових явищ у випадках, коли макрофінансова ситуація відповідатиме критеріям, за яких мають бути задіяні заходи захисту відповідно до постанови №4 "Загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Нацбанком, критерії і порядок їх введення, умови їх продовження і дострокового припинення".

Водночас, щойно макрофінансову стабільність буде відновлено, тимчасові акти припинятимуть дію, а валютне регулювання продовжить здійснюватися відповідно до постійних актів.

Коментарі та зауваження до проектів документів №1, №2 та №3 НБУ приймає до 20 листопада 2018 року включно.

Проекти тимчасових постанов - №5, №6 та №7 - центробанк наразі допрацьовує і планує оприлюднити для громадського обговорення протягом місяця.

Як повідомлялося, Верховна Рада 21 червня 2018 прийняла в другому читанні і в цілому закон "Про валюти і валютні операції".

Президент Петро Порошенко підписав документ 4 липня.

Закон надасть можливість прискорити валютну лібералізацію і передбачає концептуально новий підхід до системи валютного регулювання і нагляду - "дозволено все, що прямо не заборонено". Він покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.

На сьогодні основним нормативно-правовим актом, що регулює валютний ринок, є декрет Кабміну "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 1993 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА