19:21 08.11.2018

ВР ратифікувала угоду з ЄС про макрофінансову допомогу на EUR1 млрд

2 хв читати
ВР ратифікувала угоду з ЄС про макрофінансову допомогу на EUR1 млрд

Верховна Рада ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом і кредитну угоду між Україною як позичальником, Національним банком України як фінансовим агентом позичальника та ЄС як кредитором (про одержання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму до EUR1 млрд).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект (№0203) проголосували в четвер 242 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Президент України Петро Порошенко цього самого дня за підсумками переговорів із віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом спрогнозував надання Україні першого траншу макрофінансової допомоги ЄС у розмірі EUR500 млн найближчими тижнями.

"Під час зустрічі було зазначено, що Україна максимально швидко реалізує взяті на себе зобов'язання у рамках згаданих угод, і на сьогодні завершується виконання всіх шести умов для отримання першого траншу допомоги (EUR500 млн) й очікується позитивна оцінка Європейської Комісії", - йдеться в повідомленні Адміністрації президента.

Як повідомлялося, у вересні цього року представники України та ЄС підписали кредитну угоду про надання 4-ї програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплені умови виділення цих коштів. Сума в EUR1 млрд буде розділена на два рівні транші.

Для отримання першого траншу MFA Україна, зокрема, має оновити модуль перевірки електронних декларацій, щоб забезпечити їх логічний та арифметичний контроль і встановити автоматичний обмін даними між модулем перевірки і відповідними держреєстрами.

У частині вимог щодо бенефіціарів йдеться про необхідність внести зміни до процесу реєстрації компанії з тим, щоб при зверненні до реєстру юрособа зазначила додаткову інформацію про бенефіціарну власність. Зокрема, йдеться про зазначення типу бенефіціарної власності, частки у відсотках інтересу кожного бенефіціарного власника, опис структури власності та пояснення причин, чому бенефіціара не може бути зазначено.

Окрім того, серед умов було завершення формування наглядової ради НЕК "Укренерго" з незалежними членами та оголошення відбору таких наглядових рад ще щонайменше для трьох інших великих держкомпаній із залученням професійних компаній із добору персоналу, а також виставлення на продаж як мінімум 200 об'єктів малої приватизації.

Другий транш має надійти навесні 2019 року за результатами оцінки виконання Україною заходів щодо реформування відповідних секторів реалізації державної політики.

Євросоюз із 2014 року надав Україні EUR2,81 млрд макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на EUR600 млн було скасовано 18 січня 2018 року через порушення країною погоджених умов.

Україна не виконала чотири вимоги, зокрема, зняття заборони на експорт лісу-кругляку, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ та перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА