12:44 09.11.2018

Рада НБУ рекомендує Кабміну зниження ризиків розбалансування фінансового та валютного ринку наприкінці 2018-го - на початку 2019 року

2 хв читати
Рада НБУ рекомендує Кабміну зниження ризиків розбалансування фінансового та валютного ринку наприкінці 2018-го - на початку 2019 року

Рада Національного банку України (НБУ) рекомендує Кабінету Міністрів невідкладно активізувати роботу щодо поліпшення якості прогнозування динаміки коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) для недопущення розбалансування грошово-кредитного ринку наприкінці 2018 року та на початку 2019 року, а також для запобігання посиленню девальваційного тиску на гривню.

Як повідомляється на сайті центробанку, весь перелік рекомендацій Рада НБУ затвердила за підсумками засідання 30 жовтня 2018 року.

Рада НБУ також рекомендує уряду при плануванні дефіциту державного бюджету керуватися необхідністю приведення в середньостроковій перспективі співвідношення обсягу державного та гарантованого державою боргу до ВВП до рівня, зазначеного в ст. 18 Бюджетного кодексу України (не більше ніж 60% ВВП - ІФ), і надалі підтримувати траєкторію його зниження.

Крім того, з метою зменшення вразливості державних фінансів до валютних ризиків і збільшення їх стійкості в середньостроковій перспективі Рада НБУ вважає важливим проводити політику поступового заміщення держборгу в інвалюті запозиченнями у гривні (в міру погашення боргових зобов'язань, номінованих в іноземній валюті).

Рада НБУ також звернула увагу на необхідність розвитку внутрішнього ринку державних боргових зобов'язань (ОВДП) і рекомендує вжити заходів до поступового продовження термінів обігу нових ОВДП у міру зниження інфляції до цільового середньострокового діапазону, спростити доступ інвесторів, зокрема фізичних осіб, до ринку ОВДП, а також розробити програму щодо здійснення випусків цільових ОВДП, кошти від емісії яких буде спрямовано на підтримку проектів розвитку та модернізації економіки України, сприяння експорту та імпортозаміщенню.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА