12:09 12.11.2018

Порошенко: Економіка України вже дозволяє відмовитися від кредитів міжнародних фінорганізацій, якби не пікові навантаження з виплат старих боргів

2 хв читати
Порошенко: Економіка України вже дозволяє відмовитися від кредитів міжнародних фінорганізацій, якби не пікові навантаження з виплат старих боргів

 Президент України Петро Порошенко заявляє, що становище в українській економіці дозволяє відмовитися від залучення позик міжнародних фінансових організацій, проте влада країни змушена залучати їх для погашення пікових виплат за старими боргами.

"Чи можна було б обійтися без підвищення тарифів? Навряд чи, оскільки для стабільності економіки точно потрібне фінансування: і макродопомога Європейського Союзу, і транш МВФ, і кредит Світового банку. Всі вони зав'язані на відповідні рішення. То може перейти на фінансування власними силами? Сучасний стан економіки вже в принципі дозволяє відмовитися від кредитів міжнародних фінансових організацій", - заявив П.Порошенко, виступаючи на Раді регіонального розвитку в понеділок у Києві.

Він зазначив, що це стало результатом 4-річної спільної роботи влади країни.

"І ми так і зробили б, якби не мали у 2019-му і 2020 році долати пікові навантаження з виплат старих боргів. Статистичні таблиці без будь-яких політичних пристрастей, без будь-яких партійних кольорів. Це статистика, і кожен може в цьому переконатися ... хто і з яким показником державного і гарантованого державою боргу прийшов до влади і на якій позначці звільнився", - наголосив глава держави.

Він зазначив, що основним показником тут є різниця в сумі боргу, що існує на момент приходу до влади, й залишеного наступникам, а не заяви про те, що свого часу погасили скільки-то коштів, оскільки це погашення здійснювалося за рахунок залучення нових кредитів.

"Так ось, з 2007 ... по 2009 рік ця сума боргового навантаження зросла на $23 млрд і ні центом менше. Це те підвищене боргове навантаження, яке було зроблено в ці роки. З 2010 по 2013 рік це було додатково ще $32 млрд", - нагадав П.Порошенко.

Водночас президент заявив, що принциповою позицією української влади є перехід на власні сили: "Замість кредитів залучати інвестиції, а левова частка кредитів іде на погашення попередніх боргів, але ніяк не на проїдання. Розвиваємося ми й зараз за рахунок інвестицій".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА