15:17 12.11.2018

"Нафтогаз" упевнений в обґрунтованості своїх вимог щодо нового арбітражу з "Газпромом" у Стокгольмі

2 хв читати
"Нафтогаз" упевнений в обґрунтованості своїх вимог щодо нового арбітражу з "Газпромом" у Стокгольмі

 НАК "Нафтогаз України" підтверджує факт об'єднання Стокгольмським арбітражем зустрічних позовів НАК і російського "Газпрому" в рамках нового арбітражного процесу і впевнений в обґрунтованості своїх позовних вимог, повідомив головний виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"З боку "Газпрому" позовні вимоги фактично полягають у тому, щоб "повернути все як було"... Нові-старі вимоги "Газпрому" видаються тратою часу і грошей з боку "Газпрому" - через простий принцип, що арбітраж не може виносити рішення з питань, які вже розглядалися в попередньому арбітражі", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомив нещодавно "Газпром", Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма об'єднав в одну справу позов "Газпрому" про розірвання транзитного контракту територією України і позов "Нафтогазу України" про перегляд тарифу на $ 12 млрд.

Ю.Вітренко нагадав, що з боку "Нафтогазу" основні вимоги полягають у перегляді транзитного тарифу на 2018 і 2019 роки, право на який передбачено підписаним на початку 2009 року контрактом.

"Раніше ми також вимагали перегляду тарифу, але попередній арбітражний суд визнав, що запит на перегляд тарифу, який "Нафтогаз" надіслав "Газпрому" в 2009 році, не відповідав формальним вимогам. Навесні 2018 ми відправили новий запит, який вже точно задовольняє всі формальні вимоги, тому ми розраховуємо на перемогу у цій вимозі", - пояснив головний виконавчий директор "Нафтогазу".

Він додав, що НАК також вимагає компенсувати збитки за невиконання "Газпромом" контракту на поставку газу (зі змінами, внесеними попереднім арбітражем).

Ю.Вітренко пояснив, що компенсації підлягає різниця між переглянутою контрактною ціною (формула, яка була змінена попереднім арбітражним судом) і ціною, за якою "Нафтогаз" змушений заміщати поставки газу від "Газпрому" поставками газу з Європи.

"Загальна сума вимог з нашого боку вже перевищує $12 млрд (зокрема й відсотки). Ми довели нашу здатність вигравати у "Газпрому" мільярди доларів в арбітражі, тому ми впевнені в обґрунтованості наших позовних вимог", - наголосив головний виконавчий директор "Нафтогазу".

Він зазначив, що новий арбітражний процес не скасовує обов'язок "Газпрому" заплатити $2,6 млрд за рішенням попереднього арбітражу, з яких НАК вдається стягувати останні місяці по $9 млн.

Ю.Вітренко вважає, що "Газпром" ініціював новий арбітраж замість того, щоб боротися за апеляцію, яку раніше російська компанія подала на рішення попереднього арбітражу, в очікуванні зміни керівництва "Нафтогазу", щоб після неї домовлятися про "повернення балансу у відносинах між компаніями".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА