16:24 13.11.2018

"Укртатнафта" знову пропонує здійснити спецрозслідування щодо імпорту нафтопродуктів

3 хв читати
"Укртатнафта" знову пропонує здійснити спецрозслідування щодо імпорту нафтопродуктів

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) у листах до голови Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександра Турчинова та прем'єр-міністра Володимира Гройсмана пропонує здійснити антисубсидіарне розслідування щодо імпорту бензинів із Білорусі.

"Укртатнафта" підготувала скаргу щодо порушення та проведення антисубсидіарного розслідування щодо імпорту до України окремих продуктів переробки нафтової сировини (бензинів моторних) походженням із Республіки Білорусь", - йдеться в документі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

В "Укртатнафті" вважають, що слідом за введенням РФ обмежувальних санкцій стосовно низки компаній може послідувати і припинення поставок енергоресурсів, зокрема нафтопродуктів.

За її оцінкою, РФ прямо й опосередковано через білоруські НПЗ контролює левову частку поставок на український ринок бензинів, дизпалива та зрідженого газу. Тим часом Кременчуцький НПЗ і Шебелинський ГПЗ можуть на 100% забезпечити внутрішнього споживача бензинами.

"В умовах створення вкрай критичної залежності від поставок із РФ і РБ необхідно терміново створити умови для збільшення імпорту з інших країн і нарощування внутрішнього виробництва", - йдеться в листі.

Усвідомлюючи, що можливі обмеження та квоти на імпорт бензину приведуть до зростання цін на нього, "Укртатнафта" пропонує зрівняти акцизні ставки на бензин і дизпаливо на рівні EUR164 за 1 тис. літрів. У цьому разі акциз на бензин знизиться на 23,2%, а на дизпаливо - зросте на 17,6%. Крім того, компанія пропонує підвищити акциз на скраплений газ на 67,3% - до EUR 87 за 1 тис. літрів.

"Пропозиція дасть змогу в перспективі усунути диспропорції в споживанні нафтопродуктів на ринку і найближчим часом знизити відпускні ціни на бензин для кінцевих споживачів", - йдеться в листі.

Наростити виробництво бензинів і супутніх дизпалива та зрідженого газу "Укртатнафта" планує за рахунок зростання поставок азербайджанської нафти, що також приведе до збільшення прокачування нафти магістральними нафтопроводами всередині країни.

Як повідомлялося, в квітні 2018 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі відмовила ПАТ "Укртатнафта" в проведенні спецрозслідування щодо імпорту нафтопродуктів в зв'язку з недоцільністю.

"Укртатнафта" звернулася до МЕРТ із проханням ввести квоти на імпорт бензинів і дизельного палива (ДП) з 1 травня 2018 року. Зокрема, імпорт із РФ і Білорусі (які "Укртатнафта" розглядає як єдине джерело) компанія пропонувала обмежити з 1 травня на рівні 50% українського ринку (90 тис. тонн бензинів, 250 тис. тонн дизпалива на місяць), з інших країн - 30% українського ринку (55 тис. тонн бензинів, 150 тис. тонн дизпалива на місяць).

З 1 липня 2018 року квоту для РФ і Білорусі "Укртатнафта" вважала за необхідне знизити до 40% (75 тис. тонн бензинів, 200 тис. тонн дизпалива на місяць), з 1 жовтня 2018 року - до 30% (55 тис. тонн бензинів, 150 тис. тонн дизпалива на місяць). На обсяг, що поставляється понад квоти, "Укртатнафта" запропонувала ввести мито на рівні 29,3% вартості для бензинів, 30,7% - для ДП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА