10:28 14.11.2018

Проблеми з пільговим постачанням газу залишилися у 22 із 1168 теплопостачальних підприємств

2 хв читати
Проблеми з пільговим постачанням газу залишилися у 22 із 1168 теплопостачальних підприємств

 НАК "Нафтогаз України" станом на вечір 13 листопада не мала можливості надати номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам у дев'яти регіонах, зокрема 12 великим, тоді як 1146 інших теплопостачальних підприємств на цей момент вже купували газ на пільгових умовах.

"Ключові проблемні ситуації з виробниками тепла наразі склалися у Кривому Розі, Херсонській області, містах Сміла, Сєвєродонецьк, Первомайськ та Шепетівка", - констатує НАК у прес-релізі.

Компанія пояснює, що виробники тепла в цих містах накопичили значну заборгованість, не дотримуються графіків її погашення або в попередньому періоді розрахувалися з "Нафтогазом" менше ніж за 90% використаного газу.

"Доти, доки ці підприємства не виконають ці вимоги законодавства, "Нафтогаз" не може надати їм номінації на газ на пільгових умовах, визначених Кабінетом Міністрів", - наголошується в повідомленні НАК.

Згідно з ним, борг Криворізької, Сєверодонецької та Херсонської ТЕЦ, що належать державі, становить відповідно 1056,9 млн грн, 449 млн грн і 354,5 млн грн, і для відновлення постачань газу необхідно сплатити відповідно 374 млн грн, 66,4 млн грн і 95, 1 млн грн.

У Смілі, Первомайську та Шепетівці теплопостачальними підприємствами виступають ТОВ "Сміла Енергоінвест", КП "Первомайськтеплокомуненерго" та ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" із боргами відповідно 85,5 млн грн, 42,8 млн грн і 56 млн грн. "Нафтогаз" зазначає, що у постачальника тепла в Смілі відсутнє підтвердження прав на користування теплогенерувальними потужностями, а в Первомайську та Шепетівці для відновлення постачань газу необхідно заплатити відповідно 7,1 млн грн та 22,3 млн грн.

Серед інших проблемних регіонів "Нафтогаз" назвав П'ятихатки (для початку газопостачання необхідно сплатити 1,8 млн грн), Бердянськ (0,8 млн грн), Фастів (3,5 млн грн), Кропивницький (37,2 млн грн), Києво-Святошинський район (4,2 млн грн) та абонентів ОКП "Донецьктеплокомуненерго" в Донецькій області (268 млн грн).

"Нафтогаз" зазначає, що в більшості випадків накопичення значної заборгованості та зрив графіка її погашення є наслідком бездіяльності місцевих органів влади, і сподівається, що місцеві органи влади та керуючі цих підприємств невідкладно приєднаються до вирішення проблеми.

У ситуації з Херсонською, Криворізькою та Сєверодонецькою ТЕЦ відповідальність несе Фонд держмайна, в управлінні якого перебувають ці підприємства, тому ситуація з ними може бути врегульовано лише за участю Кабміну, додає НАК.

"Нафтогаз" нагадує, що обов'язковими умовами пільгового постачання газу виробникам тепла, згідно з постановою Кабміну, є підписання договору з "Нафтогазом" і виконання хоча б однієї з умов: рівень розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій і без урахування штрафних санкцій), укладання та виконання договору реструктуризації, узгодження з "Нафтогазом" і місцевою владою графіка погашення заборгованості до 2021 року, його виконання та оплата поточних платежів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА