16:30 15.11.2018

ЄБА закликає президента і Раду не підтримувати ініціативи Мінсоцполітики про скасування верхньої межі нарахування ЄСВ

3 хв читати

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) розкритикувала затверджений Кабінетом Міністрів законопроект про скасування верхньої межі нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ), наголосивши, що замість ефекту детінізації він пропонує запровадити додаткове навантаження на сумлінних платників податків.

"ЄБА звертається до Верховної Ради України та президента з проханням не підтримувати ініціативу про збільшення навантаження на оплату праці, яка в запропонованому вигляді є небезпечною, однобокою і вибірковою дією, а не комплексним вирішенням питання", - повідомляється в прес-релізі бізнес-асоціації в четвер.

На думку експертів асоціації, така пропозиція Міністерства соціальної політики не чинитиме належного ефекту на детінізацію зарплат, але може створити ланцюгову реакцію негативних наслідків. Серед таких - зростання витрат бізнесу.

"Мінсоцполітики розраховує отримати додаткові 10 млрд грн ЄСВ - відповідно, на цю суму зростуть видатки бізнесу на обов'язкові платежі", - пояснюється в повідомленні ЄБА.

"Обурення викликає те, що левову частку цих додаткових надходжень мають забезпечити платники податків, які вже зараз легально виплачують заробітні плати. Фактично, під гаслами детінізації зарплат насправді запропоновано впровадити додаткове оподаткування сумлінних платників податків, які не працюють у тіні", - зазначаєтьс в повідомленні.

ЄБА зазначає, що для освіти, сфери послуг і IT зарплата становить левову частку витрат, тому зростання ЄСВ збільшить витрати бізнесу на створення нових робочих місць із легальною зарплатою і створить додатковий фактор відтоку співробітників за кордон.

"Переконані, що пропоновані Міністерством соціальної політики заходи ще більше заохотять недобросовісних платників до збереження тіньових схем, адже це посилає їм недвозначний сигнал, що будь-які втрати бюджету компенсуватимуть за рахунок добросовісних платників", - наголосили в бізнес-асоціації.

Збільшення сплати ЄСВ призведе до скорочення розміру зарплат, що спричинить за собою зменшення надходжень від військового збору і податку на доходи фізичних осіб, а значить, негативно вплине на доходи місцевих бюджетів, вважають в ЄБА.

Експерти асоціації в четвер провели зустріч з представниками міністерства з приводу цього питання і планують більш детально вивчити законопроект, щоб незабаром оприлюднити свої висновки.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 14 листопада затвердив розроблений Мінсоцполітики законопроект, що пропонує скасувати верхню межу нарахування ЄСВ і ввести регресивну шкалу його нарахування. Нинішнє законодавство передбачає сплату 22% ЄСВ із зарплат, сума яких не перевищує 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. грн). Законопроект пропонує нараховувати ЄСВ за цієї ставки на зарплати, не вище 25 мінімальних (104 тис. грн), а понад цієї суми ввести регресивну шкалу нарахування соцвнеску. "Ставка ЄСВ для заробітних плат, які перевищують межу в 104 тис. грн зменшуватиметься аж до 5% для суми, яка перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат", - пояснив міністр соцполітики Андрій Рева.

Законопроект також передбачає вимогу сплачувати єдиний соціальний внесок керівникам підприємств, виходячи з розрахунку двох мінімальних заробітних плат. Крім цього, запропоновано посилити кримінальну відповідальність за порушення порядку сплати ЄСВ або його несплату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА