16:51 16.11.2018

На розвиток екстреної медичної допомоги у 5 областях можуть виділити мільярд гривень - МОЗ

2 хв читати
На розвиток екстреної медичної допомоги у 5 областях можуть виділити мільярд гривень - МОЗ

На трансформацію системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях і Києві в 2019 році передбачається виділити з держбюджету мільярд гривень, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України на офіційному сайті за підсумками Всеукраїнської розширеної наради з питань реформи системи охорони здоров'я у Вінниці в п'ятницю.

Крім того, за його даними, з 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги: нова модель фінансування розпочне працювати в поліклініках. Національна служба здоров'я оплачуватиме медустановам послуги фахівців, аналізи і широкий спектр діагностики, На ці цілі в проекті держбюджету на наступний рік вже закладено 2 млрд грн.

"Установам спеціалізованої допомоги та місцевої влади потрібно активніше готуватися до другого етапу реформи. Місцева влада має підтримати їх у бажанні долучитися до реформи і автономізувати (змінити статус медустанови з бюджетного на некомерційне комунальне підприємство) до кінця 2018 року, оскільки до цього терміну діє пільговий період зміни статусу. У 2019 цей процес буде набагато складнішим", - процитовано в повідомленні слова заступника міністра Павла Ковтонюка.

Водночас, як зазначає МОЗ, пріоритетом як і раніше є Державна програма реімбурсації (відшкодування) вартості "Доступні ліки", яка в 2019 році зазнає значних змін. Передбачається, що з 1 квітня програму буде передано до Національної служби здоров'я. Тобто укладати контракти з аптечними установами і відшкодовувати вартість відпущених лікзасобів будуть не установи охорони здоров'я або муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор таких бюджетних коштів - Нацслужба здоров'я.

У сфері державних закупівель ліків і медичних виробів протягом 2018-2020 рр. МОЗ планує внести зміни, щоб до кожного з майже 500 препаратів і понад 700 медичних виробів, які зараз закуповує держава централізовано, застосувати один з трьох основних інструментів - розширення програми "Доступні ліки", включення у вартість послуги або централізовані закупівлі через Центральну закупівельне агентство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА