12:28 19.11.2018

Питання передання абонентської бази споживачів газу залежить від Держрегслужби - Коболєв

3 хв читати
Питання передання абонентської бази споживачів газу залежить від Держрегслужби - Коболєв

Постанова уряду №867 від 19 жовтня 2018 року про продовження спецзобовязань (ПСЗ) і поступове підвищення ціни на газ для населення не було погоджено з Державною регуляторної службою (ДРС) щодо передання облгазами бази абонентів Мінфіну, що ставить під загрозу таке передання, заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Якщо ця постанова почне працювати і облгази цю базу передадуть, то вже на початку наступного року можна буде провести монетизацію. Якщо цю базу не розкриють, то це пересунеться на більш тривалий термін. Механізмом цього перенесення, наскільки я розумію, будуть судові суперечки облгазів на основі того, що ДРС не надала узгодження саме в цій частині постанови", - сказав А.Коболєв на "Українському енергетичному тижні в Києві в понеділок.

Він зазначив, що без передання абонентської бази на ринку зберігатиметься схема розкрадання газу, що продається "Нафтогазом" за пільговими цінами, Її обсяг раніше глава "Нафтогазу" оцінив до 2 млрд куб. м або $ 700 млн за поточними цінами.

Глава "Нафтогазу" висловив думку, що згодом абонентська база, як в цивілізованих країнах, має зберігатися у оператора мережі високого тиску (в українському випадку - в "Укртрансгазі") і бути відкритою для всього ринку.

"Це надаст можливість будь-якому споживачеві, якщо він хоче змінити постачальника, зробити це легко і просто", - пояснив А.Коболєв.

За його словами, наразі приватним постачальникам побутові споживачі нецікаві, оскільки ціна поставок їм за ПСЗ становить 8,5 тис. грн за 1 тис. куб. м, а ринкова - 12 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Глава правління "Нафтогазу" також розкритикував Антимонопольний комітет України і регулятора - НКРЕКП - за відсутність покарань облгазів та інших газозбутових компаній, що зловживають своїм монопольним становищем. Як приклад він навів безуспішні спроби співробітниці НАК в Київській області протягом більше трьох місяців змінити постачальника на "Нафтогаз". "Це називається зловживанням монопольним становищем у чистому неприкритому і безсовісному вигляді. Їй просто не дають цього зробити", - констатував А.Коболєв.

Він також нагадав, як свого часу "Київгаз" розіслав киянам платіжки з неіснуючими штрафами і пенями, проте не був оштрафований або якось інакше покараний ні АМКУ, ні регулятором.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №867 від 19 жовтня 2018 року продовжив спецзобов'язання "Нафтогазу" продавати природний газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року. Уряд також переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу за ПСЗ, підвищивши її на 23,5% - до 8,55 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ і витратами на транспортування і поставку).

Для її визначення за основу було узято середньоарифметичну ціну продажу/поставки газу НАК промисловим споживачам за липень-вересень поточного року в розмірі 8,98 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ і витрат на транспортування і поставку). До цієї ціни застосовується понижувальний коефіцієнт 0,6943 для розрахунку ціни на газ для населення і тепловиків з 1 листопада 2018 р. до 30 квітня 2019 року і коефіцієнт 0,8 - для розрахунку ціни на газ з 1 травня 2019 року.

Обов'язок постачати газ населенню і тепловикам залишивсс за газзбутами, яким НАК до 1 травня 2020 року не має права відмовити в задоволенні заявки за дотримання ними низки умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА