19:22 21.11.2018

Госпсуд відмовився розірвати договір ФДМ з "ЕСУ" про купівлю "Укртелекому" і визнати недійсними зобов'язання за ним

3 хв читати
Госпсуд відмовився розірвати договір ФДМ з "ЕСУ" про купівлю "Укртелекому" і визнати недійсними зобов'язання за ним

Господарський суд Києва відмовив Фонду держмайна (ФДМ) України в позові до ТОВ "ЕСУ" про розрив приватизаційного договору купівлі-продажу 92,79% акцій "Укртелекому" і стягнення 2,171 млрд грн.

Відповідне рішення суду від 7 листопада 2018 року оприлюднено в базі судових рішень у середу.

Згідно з ним, суд також відмовив у зустрічному позові "ЕСУ" до Фонду держмайна "про визнання припиненим зобов'язання за договором неможливістю його виконання".

У мотивувальній частині суд погодився з аргументами про належне виконання умов договору. "Судом встановлено належне виконання ТОВ "ЕСУ" умов пункту 6.2. розділу 6 Концепції ТОВ "ЕСУ" щодо внесення інвестицій у розмірі не менше суми, яка є еквівалентом $450 млн", — йдеться в документі.

Відповідно до нього "ЕСУ" підкріпив свою позицію висновками юридичної фірми "Бейкер і Маккензі Сі-Ай-Ес Лімітед".

Суд також відхилив аргументи ФДМ про невиконання "ЕСУ" зобов'язань щодо передачі телекомунікаційної мережі спеціального призначення (ТМСП) держорганам.

"Оскільки судом встановлено, що зобов'язання за договором щодо забезпечення передачі ТМСП у державну власність фактично виконано і саме з цих підстав відмовлено в первісному позові (тобто права позивача за зустрічним позовом захищені способом, передбаченим законом при вирішенні спору, що є предметом розгляду первісного позову), тому суд не вбачає підстав для задоволення зустрічного позову", — йдеться в судовому вердикті.

Як повідомлялося, ФДМ подав до суду позов про розірвання договору з "ЕСУ" в середині травня 2017 року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн пені. До справи як третю особу на стороні відповідача було залучено Ощадбанк (Київ), у заставі якого перебуває зазначений пакет акцій "Укртелекому".

У жовтні 2017 року Господарський суд Києва задовольнив позов ФДМ і вирішив повернути 92,791% пакет акцій "Укртелекому" в державну власність та стягнути $81,9 млн пені (2,0171 млрд грн) за невиконання інвестиційних зобов'язань. Потім у грудні це рішення підтвердив апеляційний господарський суд.

Проте на початку липня 2018 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу "ЕСУ" і направив справу на повторний розгляд суду першої інстанції.

"Ми вважаємо ухвалене рішення справедливим, і в подальшому плануємо продовжувати обстоювати свої права, використовуючи всі процесуальні можливості", - прокоментували тоді агентству "Інтерфакс-Україна" це рішення в компанії СКМ, яка є власником "ЕСУ".

ФДМ України за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" - за 10 млрд 575,1 млн грн. Група "СКМ" українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" в 2013 році.

"Укртелеком" у січні-вересні 2018 року отримав близько 449 млн грн чистого прибутку, що на 29,6% менше, ніж за аналогічний період 2017 року. За його словами, чистий дохід за цей період незначно знизився - на 0,1%, до 4,893 млрд грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА