15:06 22.11.2018

ВР підтримала законопроект про відновлення діяльності "Чорноморнафтогазу"

3 хв читати
ВР підтримала законопроект про відновлення діяльності "Чорноморнафтогазу"

Верховна Рада дозволила ДАТ "Чорноморнафтогаз" на період тимчасової окупації Кримського півострова відкрити рахунок із спеціальним режимом використання для здійснення розрахунків щодо забезпечення його діяльності.

Відповідний законопроект №8338 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення діяльності ДАТ "Чорноморнафтогаз" підтримали 236 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Згідно з пояснювальною запискою до ухваленого законопроекту, "Чорноморнафтогазу" на час окупації Криму дозволяється відкрити рахунок зі спеціальним режимом використання для забезпечення виробничої, інвестиційної діяльності, діяльності із захисту майнових прав, погашення заборгованості за договорами, укладеними до тимчасової окупації території України, а також заборгованості перед бюджетом.

Рахунок буде відкрито в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міністрів за пропозицією НАК "Нафтогаз України".

Крім того, документом передбачено тимчасове зняття арештів з майна "Чорноморнафтогазу".

Документом дозволяється створити умови для відновлення виробничої діяльності ДАТ, його оптимізації, що дасть можливість посилити енергетичну безпеку України, особливо в Херсонській області, зазначається в записці.

Як повідомлялося, в березні 2014 року в результаті окупації Криму Російською Федерацією "Чорноморнафтогаз" втратив доступ до виробничих потужностей і газових родовищ на півострові та шельфі. Станом на початок 2014 року "Чорноморнафтогаз" був одним із найбільших підприємств паливно-енергетичного комплексу країни, яке забезпечувало розробку шельфу Чорного та Азовського морів і здобувало 2 млрд куб. м газу.

Наразі товариство зареєстровано в Києві, вживає заходів із налагодження господарської діяльності, займається відновленням втрачених документів і формуванням доказової бази для міжнародних судів проти Російської Федерації.

НАК "Нафтогаз України" і її шість дочірніх компаній подали до сформованого при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів групи в АР Крим.

У березні 2018 року президент України Перт Порошенко з огляду на тимчасову окупацію території України підписав закон про стабілізацію діяльності "Чорноморнафтогазу". Серед іншого документ передбачає продовження терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами, наданих товариству на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території, заборону на порушення справ про банкрутство товариства і мораторій на стягнення заборгованості з компанії до 1 січня 2019 року.

Станом на травень 2018 року, серед активів ДАТ, які не перебували на окупованій території, - Стрілкове газове родовище (Херсонська обл.), Краново-монтажне судно "Титан-2" (розташоване в Мексиці, перебуває в аварійному стані), а також судно забезпечення "Атрек" (розташовується в Бразилії). На кінець квітня 2018 кредиторська заборгованість компанії, підтверджена рішеннями судів, становить близько 500 млн грн і має тенденцію до збільшення внаслідок нарахування кредиторами інфляційних сум і річних відсотків. Крім того, стосовно товариства відкрито 65 виконавчих проваджень на загальну суму близько 350 млн грн та накладено арешти на кошти і майно.

100% акцій ДАТ перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА