06:53 23.11.2018

Рада ухвалила закон про держбюджет-2019 із дефіцитом у межах 2,3% ВВП

3 хв читати
Рада ухвалила закон про держбюджет-2019 із дефіцитом у межах 2,3% ВВП

Верховна Рада прийняла закон "Про державний бюджет України" на 2019 рік з дефіцитом у межах 2,3% від валового внутрішнього продукту України.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", "за" близько 6 ранку проголосувало 240 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

"Бюджет залишається збалансованим і реалістичним. Дефіцит в межах 2,3% ВВП. Це дасть можливість впевнено увійти в 2019 рік", - зазначила міністр фінансів Оксана Маркарова з трибуни Верховної Ради.

Вона нагадала, що під час доопрацювання до другого читання доходи і витрати держбюджету були на 18 млрд грн - відповідно до 1,019 трлн грн і 1,112 трлн грн, що відповідно на 11,8% і 12,1% перевищує показники держбюджету-2018.

Зокрема, доходи загального фонду в наступному році заплановано збільшити в порівнянні із запланованими в цьому році на 10,2% - до 928,53 млн грн, а витрати - на 10,7%, до 1,006 трлн грн.

Граничний розмір дефіциту держбюджету-2019 визначений на рівні 89,989 млрд грн у порівнянні з 80,65 млрд грн в поточному році при очікуваному зростанні ВВП на 3% і інфляції 7,4%

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що на безпеку і оборону виділено рекордну суму більше 210 млрд грн, зокрема, мінімальна зарплата військовим буде підвищена з 7 тис. грн до 10 тис. грн.

За його словами, з 1 січня будуть перераховані пенсії 500 тис. військових пенсіонерів, а перерахунок іншим 11,5 млн пенсіонерам буде здійснено з 1 березня.

Під час голосування за пропозицією парламентського бюджетного комітету було скорочено на 0,5 млрд грн держпідтримку скотарства, зберігання і переробки сільгосппродукції та аквакультури і на стільки ж - підтримку сільгоспвиробників, а на звільнений 1 млрд грн збільшено фінансування Держфонду регіонального розвитку.

Комітет також підтримав продовження експерименту з фінансуванням ремонту доріг за рахунок перевиконання надходжень від митних платежів і уточнив розподіл коштів спецфонду держбюджету за програмою розвитку мережі і утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, доручивши Кабміну спрямувати кошти на поліпшення стан низки автодоріг.

Безпосередньо в залі були озвучені і підтримані правки фракцій БПП і Народного фронту, що входять у коаліцію. Зокрема, додатково було виділено СБУ на видатки розвитку 100 млн грн за рахунок скорочення Фонду регіонального розвитку.

Крім того депутати додали Українському інституту національної пам'яті 22 млн грн і 10,1 млн грн на Музей революції гідності, а також 10,8 млн грн на патріотичне кіно і 50 млн грн на Малу академію наук і музей науки в Києві, скоротивши субвенції місцевим бюджетам.

Крім того "Народний фронт" домігся узгодження Мінекономрозвитку розподілу 2,8 млрд грн на "Укроборонпром" з парламентським комітетом з питань нацбезпеки і оборони.

З ініціативи "Народного фронту" було також продовжено на наступний рік норму бюджету цього року про направлення витрачання невикористаних коштів від спецконфіскації і спрощення будівництва житла для військових.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА