12:21 23.11.2018

Уряд України продовжує дискусії з МВФ щодо підвищення ціни на газ

2 хв читати
Уряд України продовжує дискусії з МВФ щодо підвищення ціни на газ

Кабінет Міністрів України продовжує обговорювати з Міжнародним валютним фондом (МВФ) питання підвищення ціни на газ, що є однією з головних умов для затвердження нової програми співпраці, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Питання енергетичної реформи та підняття ціни на газ, і, відповідно, підвищення тарифів, яке з цим пов'язано - це одне з питань, яке ми обговорюємо", - сказала вона під час прес-конференції в Києві в п'ятницю.

За словами О.Маркарової, дискусії, зокрема, точаться навколо поступового підвищення до ринкового рівня цін на газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії.

"Постанову (№867 від 19 жовтня 2018 року - ІФ), як ви знаєте, Кабінет Міністрів вже затвердив. Зараз триває процес перегляду тарифів, що слідує за постановою", - сказала вона.

Глава Мінфіну відмовилася спрогнозувати, як швидко МВФ може розглянути питання продовження співпраці з Україною.

"Ми зараз намагаємося максимально швидко направити (затверджений держбюджет-2019 - ІФ) нашим партнерам. Я сподіваюся, що найближчим часом ми будемо знати, коли МВФ буде готовий винести на розгляд ради директорів питання затвердження нової програми з Україною", - сказала О. Маркарова.

Водночас вона нагадала, що кошти Фонду, не залежно від обсягу першого траншу, будуть спрямовані в резерви Національного банку України. Мінфін розраховує на отримання коштів макрофінансової допомоги ЄС, а також залучення фінансування під гарантії Світового банку (СБ), які прив'язані до програми співпраці з МВФ.

"Ми сподіваємося ще в цьому році отримати EUR500 млн макрофінансової допомоги ЄС... Гарантія СБ становить $650 млн, це означає, що під цю гарантію ми можемо залучити $800 млн і більше, вийшовши з цієї гарантією на ринки", - сказала глава Мінфіну.

Як повідомлялося, місія МВФ і влади України наприкінці жовтня досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року, вона завершиться в березні 2019 року.

Угода підлягає затвердженню менеджментом фонду і схваленню його радою директорів. Засідання ради очікується наприкінці року після ухвалення Верховною Радою державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ і збільшення тарифів на газ і опалення для домогосподарств, що відображає ринкові тенденції зі збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.

Уряд України 19 жовтня прийняв рішення підвищити з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення на 23,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА