16:23 23.11.2018

Суд Лондона визнав невідповідним його юрисдикції позов ПриватБанку до Коломойського і Боголюбова, дозволив апеляцію

3 хв читати
Суд Лондона визнав невідповідним його юрисдикції позов ПриватБанку до Коломойського і Боголюбова, дозволив апеляцію

Високий суд Лондона визнав невідповідним його юрисдикції позов державного ПриватБанку (Київ) до екс-власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також пов'язаним з ними компаніям.

Як повідомляється в прес-релізі позивача, відповідне рішення суд оприлюднив на засіданні в п'ятницю.

"Незважаючи на те, що суддя визнав банк жертвою масштабних шахрайських дій.., він дійшов висновку, що англійський суд не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його екс-власників", - зазначено в документі.

Водночас у ньому наголошується, що це судове рішення є лише першим етапом процесу і ПриватБанк отримав дозвіл на його оскарження.

"Суддя дійшов висновку, що докази головним чином вказують на ретельно сплановані шахрайські дії та відмивання коштів в особливо великих розмірах. Відповідачі визнають, що банк має достатньо обґрунтовану справу для розгляду обсягом понад сотні мільйонів доларів США і що договори поставок, оскаржені ПриватБанком, є уявними, використаними як прикриття для виправдання витоку величезних сум коштів з банку", - зазначається в прес-релізі.

У ньому уточнюється, що йдеться про махінації на суму від $329 млн до $1,2 млрд.

Відповідно, суд зберіг в силі ухвалене в грудні 2017 року рішення про всесвітній арешт активів Коломойського і Г.Боголюбова і шести пов'язаних з ними компаній на суму понад $2,5 млрд.

Як повідомлялося, ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Г.Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або перебувають під їхнем контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Г.Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Суд при цьому зобов'язав Коломойського і Г.Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи.

Крім того, суд за підсумками слухань на початку березня 2018 року зобов'язав Rossyn Investing Corp, Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd. деталізувати інформацію про деякі операції з коштами ПриватБанку, отриманими від інших осіб.

І. Коломойський та Г.Боголюбов у липні оскаржили застосовність юрисдикції Високого суду Лондона під час розгляду позову ПриватБанку, обґрунтувавши свою скаргу поданням до українського суду позову про наклеп з боку колишнього глави фінустанови Олександра Шлапака.

Раніше, наприкінці 2017 року, якась особа, що іменується у провадженні як "Особа_1", подала позов до Печерського райсуду Києва до ПриватБанку. Позивач вимагав визнати недостовірною, і такою, що принижує його честь, гідність і ділову репутацію, таку заяву О.Шлапака під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в липні 2017 року: "усі 36 кредитів були підписані колишнім главою правління (на той момент Олександр Дубілет - ІФ) із перевищенням повноважень".

Йдеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які були видані в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників ПриватБанку, більше половини яких мали ставку 12-12,5% річних із прив'язкою до курсу долара і реальні застави.

Юристи Hogan Lovells (Великобританія), що представляють інтереси ПриватБанку в Високому суді Лондона тоді повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що цей позов в Україні, швидше за все, було подано саме з метою позбавити юрисдикції суд Лондона, а не отримати компенсацію за заподіяну шкоду.

У Hogan Lovells при цьому зазначили, що позов ПриватБанку передбачає заяву, що екс-акціонери фінустанови незаконно привласнили з банку $1,9 млрд в 2014 році шляхом укладення низки уявних угод, що мали наслідком переведення грошових коштів зазначеним компаніям.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували у постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, згідно з якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії найбільшого в Україні ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитам рефінансування Національного банку України на суму 19 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА