17:59 23.11.2018

Кабмін урегулював питання вивезення з України небезпечних відходів із метою їхньої утилізації

2 хв читати
Кабмін урегулював питання вивезення з України небезпечних відходів із метою їхньої утилізації

Кабінет Міністрів України відкрив шлях екологічно безпечної утилізації небезпечних відходів у країнах ЄС.

Відповідну постанову було ухвалено на засіданні уряду в середу, 21 листопада.

Це рішення ухвалено з метою врегулювання національного законодавства до вимог Базельської конвенції про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів. Зокрема, Кабмін доповнив положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів новими абзацами, які розмежують використання термінів "видалення" та "утилізація".

У Європейській бізнес асоціації (ЄБА) зазначили, що цього рішення агрохімічний бізнес очікував кілька років.

"До 2013 року механізм Базельської конвенції в Україні частково працював і бізнес міг вивозити непридатні відходи за кордон для утилізації. Однак він був припинений. Виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні підприємства, які могли б здійснювати безпечну утилізацію цієї категорії відходів. І їх накопичували, а то й гірше - бездумно ховали. Очевидно, це погіршувало стан навколишнього середовища. До того ж така утилізація - дуже складна й інвестиційно витратна технологія. Відповідні пічки для переробки коштують десятки мільйонів гривень", - наведено в повідомленні слова координатора агрохімічного комітету ЄБА Віктора Погорілого.

За його словами, в Україні ще з часів колишнього СРСР накопичилося понад 8,5 тис. тонн непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів. "Навіть у країнах ЄС є лише кілька заводів, які можуть утилізувати такий вид небезпечних відходів. Тому фактично єдиним можливим виходом із ситуації є використання механізму Базельської конвенції про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їхньої утилізації", - зазначив В.Погорілий.

Експерт повідомив, що згідно з конвенцією, в разі відсутності або недостатності потужностей всередині країни, відповідні урядові установи (в цьому випадку - Мінприроди) можуть давати згоду на транскордонне перевезення непридатних пестицидів для їхньої належної утилізації до країни, яка має відповідні технології.

"Міжнародне бізнес-співтовариство у сфері засобів захисту рослин схвалює ухвалення необхідних змін до законодавства, які відкривають можливості для екологічно безпечної утилізації непридатних пестицидів. Сподіваємося на якнайшвидшу видачу згоди на транскордонне перевезення непридатних пестицидів", - повідомили в ЄБА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА