11:00 27.11.2018

Москва не визнала позитивного рішення гаазького арбітражу за позовом українського Ощадбанку про компенсацію збитків на $1,3 млрд

3 хв читати
Москва не визнала позитивного рішення гаазького арбітражу за позовом українського Ощадбанку про компенсацію збитків на $1,3 млрд

Москва не визнала позитивного рішення гаазького арбітражу за позовом українського Ощадбанку про компенсацію збитків на $1,3 млрд у зв'язку із втраченими в Криму інвестиціями, повідомили в прес-службі Міністерства юстиції РФ.

"Російська Федерація не визнає рішення міжнародного арбітражу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, ухвалене 26 листопада 2018 року, у зв'язку з відсутністю в арбітражу юрисдикції на розгляд позову ПАТ "Державний ощадний банк України" до РФ", - ідеться в повідомленні прес-служби, що надійшло у вівторок на запит "Інтерфаксу".

"Мін'юст Росії вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення представлення та захисту інтересів РФ у зв'язку з ухваленням зазначеного арбітражного рішення", - додали в Мін'юсті.

Напередодні Ощадбанк поширив повідомлення, що арбітражний суд у Парижі ухвалив рішення задовольнити вимогу про компенсацію збитків установи у зв'язку із втраченими в Криму інвестиціями.

Сума відшкодування становить $1,3 млрд плюс відсотки, які нараховуватимуться з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації", - йдеться в повідомленні.

Слухання відбулося згідно з Арбітражним регламентом Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі 1976 року, а також відповідно до угоди між Кабінетом Міністрів України й урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій.

Як наголошується в повідомленні, рішення арбітражу на користь Ощадбанку стало результатом більше ніж чотирирічних зусиль команди Ощадбанку та його юридичних радників - компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP і українського юридичного радника "Астерс Консалт".

Загалом обсяг позовної заяви Ощадбанку проти Російської Федерації з усіма додатками становив понад 30 тис. сторінок. Слухання справи відбулося в березні 2017 року.

"Наш приклад свідчить, що спроби змусити державу-агресора відповісти в юридичній площині за збитки, що виникли через окупацію частини території України, мають хорошу перспективу. Ми закликаємо інші українські компанії і державної, і приватної форм власності звертатися до міжнародного арбітражу для того, щоб відновити справедливість і змусити окупанта відповісти хоча б за економічні втрати України внаслідок розбійного нападу на нашу країну", - цитує прес-служба Ощадбанку голову правління фінустанови Андрія Пишного.

За словами банкіра, фахівці банку готові надати консультації організаціям, які підуть шляхом Ощадбанку і звертатимуться до міжнародних судових інституцій та арбітражу проти Російської Федерації з приводу втрат через анексію Криму.

"Наступні кроки - впровадження міжнародних стандартів корпоративного управління та залучення до капіталу Ощадбанку ЄБРР", - прокоментувала міністр фінансів України Оксана Маркарова в соцмережі Facebook.

Як повідомлялося, Ощадбанк у липні 2015 року направив офіційне письмове повідомлення уповноваженим представникам РФ про претензії, що випливають із незаконного поводження з інвестиціями банку в Криму з порушенням численних положень угоди між урядами України та РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, підписаної 27 листопада 1998 року, а також норм міжнародного права.

Цим повідомленням Ощадбанк поінформував російську сторону про існування спору та про те, що наполягає на врегулюванні розбіжності з РФ з метою компенсації завданих збитків.

Сума вимог передбачала вартість втрати активів та вартість втрати бізнесу Ощадбанку в Криму і становила понад $1 млрд.

Оскільки РФ не надала відповіді на звернення Ощадбанку про врегулювання спору шляхом переговорів, банк скористався своїм правом використовувати інструменти міжнародного судового захисту відповідно до зазначеної угоди й подав повідомлення про арбітражний розгляд, яким офіційно розпочав арбітражний процес проти РФ.

Арбітражний розгляд розпочався в січні 2016 року, а слухання в Парижі - в березні 2018 року.

Позицію Ощадбанку представляли міжнародна компанія Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP і українська юридична фірма "Астер".

Ощадбанк станом на березень 2014 року мав найбільшу банківську мережу в Криму, яка налічувала 294 територіально відокремлених безбалансових відділень.

Ощадбанк заснований у 1991 році. Його єдиним власником є держава.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2018 року за розміром чистих активів Ощадбанк посідав 2-ге місце серед 83 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА