19:09 27.11.2018

НБУ визнав ВТБ Банк неплатоспроможним

4 хв читати
НБУ визнав ВТБ Банк неплатоспроможним

Національний банк України (НБУ) зарахував АТ "ВТБ Банк" (Київ) до категорії неплатоспроможних, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

Відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ №796-рш / БТ від 27 листопада 2018 року.

"У зв'язку зі зниженням обсягу ліквідності АТ "ВТБ Банк" і подальшим погіршенням його фінансового стану протягом останнього місяця НБУ 13 листопада 2018 зарахував АТ "ВТБ Банк" до категорії проблемних. Тоді ж було встановлено термін для вжиття фінустановою плану заходів щодо приведення його діяльності у відповідність до вимог законодавства. Зважаючи на відсутність реальних дій з боку власників ВТБ Банку для запобігання неплатоспроможності, а також через відсутність прийнятих і реалістичних заходів щодо поліпшення ліквідності керівництво НБУ 27 листопада прийняло рішення про зарахування АТ "ВТБ Банк" до категорії неплатоспроможних", - зазначено в повідомленні.

Нацбанк відзначає, що 97% вкладників АТ "ВТБ Банк" (59,108 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) суму в 200 тис. грн. Більші вклади будуть відшкодовані в межах зазначеної суми. Всього ФГВФО забезпечить виплату гарантованої суми обсягом 942,7 млн грн, при тому, що станом на 1 жовтня 2018 року сума коштів клієнтів на балансі банку становила 3,676 млрд грн, в тому числі строкові депозити фізосіб - 1,55 млрд грн і поточні рахунки фізосіб - 0,42 млрд грн.

За даними НБУ, зарахування ВТБ Банку до категорії неплатоспроможних жодним чином не вплине на стабільність банківського сектора України, оскільки частка зазначеної фінустанови становить 0,6% від чистих активів платоспроможних банків.

Раніше банк повідомляв, що змушений був з 5 листопада ввести комісії і ліміти на зняття готівки через зниження обсягу ліквідності після рішення Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року про блокування активів, яке позбавило банк можливості поповнювати ліквідність за рахунок реалізації набутого в процесі стягнення заставного майна і активів.

Нацбанк України 5 листопада заявив, що продовжує здійснювати посилений моніторинг ситуації у ВТБ Банку, і при необхідності готовий вжити заходів у межах наявних повноважень.

Водночас керівник фінансового департаменту, старший віце-президент російського ВТБ Дмитро П’янов 8 листопада сказав журналістам, що материнський банк не виключає подальшого погіршення ситуації з ліквідністю українського дочірнього банку при збереженні існуючих обмежень за судовим рішенням.

Йдеться про рішення Апеляційного суду Києва від 5 вересня накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ Банку, Промінвестбанку та Ощадбанку (всі - Київ). Це визначення було прийнято в зв'язку із заявою про забезпечення позову екс-голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ Банку, Промінвестбанку та Ощадбанку також було заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого і нерухомого майна, в тому числі, за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо

Зазначений вище розгляд у Гаазі було ініційовано позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі ( UNCITRAL).

Згідно з матеріалами справи, Гаазький арбітраж присудив позивачам сумарно близько $ 130,5 млн компенсації за нерухомість, $ 9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR + 1% складних відсотків щорічно.

Тим часом, група ВТБ 27 листопада заявила, що залишає за собою право звернутися в міжнародний суд за стягненням з президента України Петра Порошенка витрат на покупку у нього українського банку в 2006 році.

ВТБ вважає прийняті судовою системою України рішення такими, що виходять "далеко за межі цивілізованого правового поля". На думку банку, вони ставлять під загрозу поточну діяльність українського дочірнього банку. Рішення Апеляційного суду Києва фактично паралізувало роботу ВТБ Банку (Україна), відзначено в заяві російського банку.

ВТБ Банк (раніше - банк "Мрія") заснований у 1992 році. Його основним акціонером є ВАТ "Банк ВТБ" (РФ, 99,9959%).

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2018 року за розміром чистих активів ВТБ Банк займав 25-е місце (7,582 млрд грн) серед 82 банків, що діяли в країні.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА