20:01 28.11.2018

Відтік коштів фізосіб у період Black Friday і впровадження воєнного стану становить менше ніж 2%

2 хв читати
Відтік коштів фізосіб у період Black Friday і впровадження воєнного стану становить менше ніж 2%

Національний банк України заявляє про достатню ліквідність банківської системи та відсутність небезпечних відтоків із банківської системи країни через два дні після ухвалення рішення про впровадження воєнного стану.

"Ми не побачили значних відтоків із банківської системи... Загалом протягом цих днів відтік коштів фізосіб менше ніж 2%. Цей показник також передбачає витрати громадян під час Black Friday і вихідних днів", - написала перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова на своїй сторінці в мережі Facebook.

За її словами, в деяких банках були випадки, коли окремі клієнти вирішили не продовжувати депозит, який закінчувався, або знімали кошти з поточних рахунків, однак питома вага таких випадків мізерна.

"Система наразі досить ліквідна і проблем не відчула. Як підтвердження - жоден банк не звернувся до НБУ в ці дні щодо підтримки ліквідності", - наголосила К.Рожкова, нагадавши, що всі інструменти такої підтримки ліквідності з боку центробанку продовжують працювати.

Перший заступник голови Нацбанку зазначила, що ситуація на готівковому валютному ринку перебуває під впливом психологічного чинника. "Ми очікуємо, що вона поступово заспокоїться, і курс повернеться до рівня, обумовленого фундаментальними факторами", - заявила вона.

К.Рожкова особливо зазначила, що рішення про визнання неплатоспроможною української "дочки" російського ВТБ Банку не було пов'язане з останніми подіями в країні.

Представник Нацбанку наголосила на важливості проведеної в понеділок перед упровадженням воєнного стану наради з керівництвом найбільших банків, на якій вдалося розвіяти їхні хвилювання.

"Ми чітко розуміли, що головним нашим ворогом у ситуації, яка склалася, може бути лише неякісна комунікація або її відсутність. Я вважаю, що ми спільно з банківським сектором впоралися на відмінно в цій ситуації", - вважає К.Рожкова.

Як повідомлялося, Верховна Рада 26 листопада ухвалила указ президента про впровадження в Україні воєнного стану до 14:00 26 грудня із застереженням, що він оголошується в 10 з 24 областей країни, що межують із Росією і Придністров'ям. Ці документи були оприлюднені й набули чинності 28 листопада.

Офіційний курс гривні за ці дні ослаб на 1,7% - з 27,796 грн/$1 до 28,269 грн/$1, тоді як на готівковому ринку його зниження було навіть значнішим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА