13:38 30.11.2018

НКРЕКП перенесла запуск добового балансування газу на 1 березня

3 хв читати
НКРЕКП перенесла запуск добового балансування газу на 1 березня

 Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), перенесла термін запуску добового балансування газу з 1 грудня 2018 року на 1 березня 2019 року.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні регулятора в п'ятницю з огляду на неготовність операторів газорозподільної системи (ГРС) працювати з платформою добового балансування в повноцінному режимі.

Так, частина операторів ГРС не змогла своєчасно та належним чином - в електронному вигляді та з накладанням електронного цифрового підпису - подати номінації на газ на грудень.

Т. в. о. президента ПАТ "Укртрансгаз", оператора газотранспортної системи, що відповідає за тестування платформи добового балансування, Андрій Хоменко заявив про низьку активність операторів ГРС у тестуванні електронної платформи.

Так, з 19 жовтня (початок роботи системи в тестовому режимі) 13 із 44 операторів жодного разу не здійснили успішне завантаження до системи прогнозних і фактичних відборів природного газу для споживачів. При цьому ще 16 споживачів завантажували таку інформацію не частіше, ніж раз на добу (Кодекс ГТС передбачає внесення даних чотири рази на добу).

"Отже, повна відсутність даних щодо споживання природного газу споживачами 13 операторів ГРС, і неповнота даних в інших 16 газорозподільних зонах не дає змоги "Укртрансгазу" забезпечити добове балансування газотранспортної системи на добовій основі", - підсумував А.Хоменко.

У свою чергу голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв акцентував увагу на необхідності здійснення аудиту бази споживачів.

"Необхідно здійснити звірку кодів у системі і тих кодів, які видано споживачам. Без такого аудиту, на мою думку, запуск цієї системи міститиме ризики того, що тих споживачів, інформацію про яких з якихось причин не було подано операторами до системи, буде відключено", - сказав він.

Згідно з ухваленим рішенням комісії, протягом грудня номінації на газ можуть подаватися і в електронному, і в паперовому вигляді, з січня 2019 року - виключно в електронному форматі.

З урахуванням того, що оператори ГРС відзначають відсутність у них достатньої кількості кадрів, навчених роботі з платформою добового балансування, комісія ухвалила рішення про проведення протягом грудня - лютого повторного навчання замовників послуг транспортування.

Як повідомлялося, раніше НКРЕКП уже двічі відкладала перехід на добове балансування газу: спочатку з 1 серпня на 1 жовтня, а потім - на 1 грудня 2018 року. При цьому недостовірність/некоректність даних, що надають оператори ГРС, стала однією з причин перенесення старту добового балансування на 1 грудня.

У відведений термін оператор ГТС мав здійснити всебічне тестування інформаційної платформи для добового балансування, її доопрацювання. У свою чергу обл- і міськгази мають забезпечити наповнення системи даними споживачів, проте так і не виконали в повному обсязі свої зобов'язання.

Раніше повідомлялося, що АТ "Укртрансгаз" звернулося до НКРЕКП із пропозицією перенести запуск добового балансування газу на 1 лютого 2019 року через низьку активність операторів ГРС у тестуванні інформаційної системи добового балансування газу. Так, за даними члена правління "Укртрансгазу" Тетяни Федорової, станом на 19 листопада щодня дані до інфосистем вносили 27 із 44 операторів ГРС.

Регіональна газова компанія займається управлінням близько 20 газорозподільних компаній по всій Україні.

Балансування газової системи - це встановлення та усунення різниці між тими, що надійшли до неї через точки входу і відібраними з неї через точки виходу обсягами газу. Балансування здійснюється адресно, з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

Дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами в I кв.-2024 зріс на 10,4%

ЄС погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 2,9%

"Київтеплоенерго" планує завершити ремонт пошкодженої ділянки тепломережі на вул.Антоновича 17 травня

Stolitsa Group лідирує за обсягом введеного житла в Києві, "РІЕЛ" - у Львові

Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області

"Укренерго" допускає аварійні відключення е/е в Україні з 18:00 до 23:00 середи в разі зростання споживання

Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА