20:23 30.11.2018

Посольство США може долучитися до вирішення проблем ОПЗ

2 хв читати
Посольство США може долучитися до вирішення проблем ОПЗ

Посольство США розгляне можливість надати Україні підтримку у вирішенні проблеми Одеського припортового заводу (ОПЗ), щоб відібраний Фондом держмайна інвестиційний радник Pericles Global Advisory невідкладно міг розпочати роботу щодо стабілізації роботи підприємства, повідомив міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко.

"Очевидно, що потрібно якомога швидше запустити роботу з реструктуризації боргу, щоб не марнувати дорогоцінний час. Важливо, що сьогодні всі налаштовані на згуртовані дії і на досягнення результату", - написав він на своїй сторінці Facebook після зустрічі у п'ятницю з представником посольства США Натаном Рінгером, главою Pericles Ребваром Берзінджі, керівником ФДМ Віталієм Трубаровим і офісом реформ Кабміну з обговорення приватизації та запуску ОПЗ.

О.Саєнко наголосив, що накопичення величезних боргів і фактично зупинення виробничих процесів на сьогодні є найбільшою проблемою залучення інвестицій у модернізацію та розвиток ОПЗ.

"Найважливіше завдання - затвердження радника, відновлення роботи заводу та вирішення питання боргу ОПЗ перед НАК "Нафтогаз" для запуску виробництва міндобрив", - зазначив за підсумками зустрічі в. о. голови ФДМ В.Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Р.Берзінджі відзначає поліпшення ситуації на ринку й те, що продукція ОПЗ буде конкурентною.

"Щойно нікчемні судові позови будуть скасовані, а я сподіваюся, що це буде 11 грудня, Кабмін затвердить радника, і ми зможемо розпочати практичну роботу з боргами, розробити фінансову модель підприємства і провести прозору, успішну приватизацію ОПЗ", - наголосив В.Трубаров.

Як повідомлялося, наприкінці липня ОПЗ, що простоює з кінця квітня цього року, підписав договір на давальницьку переробку газу на потужностях підприємства з ТОВ "Ліберті Газ", яке перемогло у відповідному конкурсі. Запуск планувався на кінець вересня.

Однак у середині вересня перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков повідомив про намір заводу розірвати договір із "давальцем" ТОВ "Ліберті Газ", яке повідомило підприємству про неможливість надалі виконати умови договору з ОПЗ через різке зростання цін на газ.

Наприкінці вересня в новому конкурсі на "давальця" перемогла ETFX UK Group (Оман). ETFX UK Group запропонувала ОПЗ оплачувати його роботу з розрахунку $34 за тонну виробленого аміаку і $46,5 за тонну виробленого карбаміду, тоді як "Ліберті Газ" пропонувала відповідно $32,5 і $43.

ОПЗ називає роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення роботи в умовах провалу спроб приватизації та накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України", яка перевищує 1,5 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА