15:50 04.12.2018

ПриватБанк підвищив суму позовних вимог до екс-власників до $3 млрд

4 хв читати
ПриватБанк підвищив суму позовних вимог до екс-власників до $3 млрд

 Сума позовних вимог ПриватБанку (Київ) до екс-власників Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова нині становить близько $3 млрд, повідомляється на веб-сайті фінустанови.

"Банк заявляє, що шахрайські дії (екс-власників - ІФ) завдали збитку (ПриватБанку - ІФ) на суму $1,9 млрд, плюс відсотки (щодня нараховується близько $500 тис.), та залишається впевненим, що в кінцевому підсумку йому вдасться привести свої позовні вимоги до розгляду в суді Лондона", - зазначено в повідомленні.

ПриватБанк нагадує, що йдеться про шахрайські дії екс-власників стосовно кредитів на суму $1,9 млрд, які були використані для здійснення авансових платежів шести компаніям-відповідачам за "удаваними" договорами постачання, зокрема $1,8 млрд було виведено через три англійські компанії.

"Рішення суду від 23 листопада фіксує висновки судді про те, що "у позивача немає жодних труднощів із доведенням факту шахрайських дій, в достатньому обсязі для судового розгляду... докази основним чином вказують на ретельно сплановані шахрайські дії та відмивання коштів в особливо великих розмірах... Існує дуже складна схема із залученням великої кількості кредитів та авансових платежів постачальникам... Саме штучна складність цієї схеми вказує на наявність шахрайських дій", - зазначає ПриватБанк.

Позивач нагадує, що суддя Високого суду Лондона надав йому дозвіл на оскарження рішення першої інстанції. ПриватБанк подасть апеляційну скаргу найближчим часом.

Як повідомлялося, ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти І.Коломойського, Г.Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. та ZAO Ukrtransitservice Ltd, які ймовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Позивач добився, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку І.Коломойського та Г.Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Суд при цьому зобов'язав І.Коломойського та Г.Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи.

Крім того, суд за підсумками слухань на початку березня 2018 року зобов'язав Rossyn Investing Corp, Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd. деталізувати інформацію про деякі операції із коштами ПриватБанку, одержаними від інших осіб.

І.Коломойський і Г.Боголюбов у липні оспорили застосовність юрисдикції Високого суду Лондона під час розгляду позову ПриватБанку, обґрунтувавши свою скаргу поданим до українського суду позовом про наклеп із боку колишнього голови фінустанови Олександра Шлапака.

Раніше, наприкінці 2017 року, певна особа, названа у провадженні як "Особа_1", подала позов до Печерського райсуду Києва проти ПриватБанку. Позивач зажадав визнати недостовірною і такою, що принижує його честь, гідність і ділову репутацію, таку заяву О.Шлапака під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в липні 2017 року: "Усі 36 кредитів були підписані колишнім головою правління (на той момент Олександр Дубілет - ІФ) із перевищенням повноважень".

Йдеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які було видано в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких було погашено кредити 193 інших позичальників ПриватБанку, більше ніж половина яких мали ставку 12-12,5% річних із прив'язкою до курсу долара і реальні застави.

Юристи Hogan Lovells (Велика Британія), які представляють інтереси ПриватБанку у Високому суді Лондона, тоді повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що зазначений позов в Україні найімовірніше було подано саме з метою позбавити юрисдикції суд Лондона, а не отримати компенсацію за заподіяні втрати.

У Hogan Lovells при цьому зазначили, що позов ПриватБанку містить заяву, що екс-акціонери фінустанови незаконно присвоїли з банку $1,9 млрд у 2014 році шляхом укладення низки фіктивних угод, унаслідок чого кошти було переказано зазначеним компаніям.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії найбільшого в Україні ПриватБанку у рамках розслідування про заволодіння кредитами рефінансування Національного банку України на суму 19 млрд грн.

Високий суд Лондона за підсумками засідання 23 листопада 2018 року визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку (Київ) до К.Коломойского та Г.Боголюбова, а також пов'язаних із ними компаній.

Суд при цьому зберіг у силі ухвалене в грудні 2017 року рішення про всесвітній арешт активів І.Коломойського і Г.Боголюбова та шести пов'язаних із ними компаній на суму понад $2,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА