16:56 05.12.2018

Пропозиція комерційної нерухомості збільшиться до 2020 року в півтора разу - до 633 тис. кв. м

2 хв читати

Сукупна пропозиція на ринку комерційної нерухомості досягне 633 тис. кв. м до 2020 року, що в 1,5 разу більше від нинішнього стоку, вважає експерт у сфері комерційної нерухомості Ігор Заболоцький.

"На кінець 2018 року рівень вакантності знизився до 3,8%. Це вкрай низький рівень не лише для України, але і для світу. У 2017 році нових проектів практично не було, здано в експлуатацію 8 тис.кв. м. Цього рок цифра більш значна: з урахуванням тих об'єктів, що мають відкритися в грудні-2018, показник досягне 85 тис. кв. м. Але це переважно невеликі об'єкти площею 10-20 тис. кв. м, і поява кожного з них не змогла вплинути на ринок загалом. Сукупна пропозиція за два роки може бути понад 600 тис. кв. м., більш ніж у 1,5 разу може збільшитися загальний сток", - сказав І.Заболоцький на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Зокрема, він нагадав, що на ІІ кв.-2019 заплановано відкриття ТРЦ River Mall і на ІІІ кв.-2019 - ТРЦ Retroville, а також перенесено відкриття ТРЦ Blockbuster на лютий-2019.

За словами експерта, успішність проектів визначатимуть не рівнем орендних ставок, а купівельною спроможністю населення в 2019 році.

"Попит, незважаючи на підвищення, швидше за все не тиснутиме на зниження орендних ставок. Київський ринок торговельної нерухомості вже досить сегментований. Успішність об'єкта, рівень орендного доходу визначатимуть тим, наскільки проект є сильним на тлі інших. Головним фактором буде купівельна спроможність населення, що демонструє позитивну динаміку в останні два роки", - додав І.Заболоцький.

Водночас, на думку експерта, зростаючий попит і зростання купівельної спроможності залучать нових ритейлерів на український ринок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА