18:43 05.12.2018

Кабмін підтримав ініціативу МЕРТ про вибір нового виконавця оборонної держпрограми "Корвет"

2 хв читати
Кабмін підтримав ініціативу МЕРТ про вибір нового виконавця оборонної держпрограми "Корвет"

Уряд підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) про перегляд складу виконавців державної цільової оборонної програми "Корвет" на 2011-2028 рр. зі створення багатоцільових бойових кораблів класу "корвет" в інтересах ВМСУ.

Проект відповідної постанови Кабінету Міністрів "Про внесення змін у додаток 1 до державної цільової оборонної програми "Корвет" за проектом 58250" затверджено на засіданні уряду в середу за процедурою без обговорення.

Як випливає з пояснювальної записки до проекту документа, необхідність перегляду учасників держпрограми "Корвет" зумовлена банкрутством і відкриттям ліквідаційної процедури ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" (Миколаїв), що є головним виконавцем держпрограми. Затвердження постанови дасть змогу реалізувати закріплену у звіті ДАСУ від 8 грудня 2017 року пропозицію і здійснити вибір нового виконавця держпрограми, зазначається в документі.

Як повідомлялося, в рамках укладеного у 2009 році з Міноборони контракту, в 2012 році на потужностях ПАТ "ЧСЗ", що входить до cуднобудівного субхолдингу SMG "Смарт-холдингу" бізнесмена Вадима Новинського, було розпочато будівництво першого українського корвета "Володимир Великий". У листопаді 2011 року колишній уряд затвердив державну оборонну програму "Корвет" терміном до 2021 року й обсягом 16,1 млрд грн, з будівництва на потужностях ЧСЗ в інтересах ВМСУ чотирьох кораблів класу "корвет". Реалізацію держпрограми було фактично зупинено в умовах нової воєнно-політичної ситуації в країні в 2014 році.

У листопаді 2017 року уряд затвердив нову редакцію держпрограми терміном до 2028 року загальним обсягом 31,93 млрд грн. Передання головного корабля замовнику, заплановане раніше на 2016 рік, передбачається на 2022 рік. До 2028 року планується побудувати чотири корвети.

Згідно з даними SMG, технічна готовність законсервованого корвета "Володимир Великий" оцінюється в 17%. Господарський суд Миколаївської області 3 липня 2018 року визнав банкрутом ПАТ "ЧСЗ" і відкрив ліквідаційну процедуру суднозаводу.

Основною метою держпрограми "Корвет" визначено будівництво кораблів класу "корвет" для забезпечення здатності відбиття ВМСУ збройної агресії, стримування загроз національній безпеці та захисту інтересів держави.

Як зазначається в новій редакції держпрограми, "проблема полягає в необхідності подолання транснаціональних загроз у Чорноморсько-Азовському регіоні, зумовлених анексією Російською Федерацією Автономної Республіки Крим і втратою військово-морського потенціалу України".

Раніше планувалося, що в загальному обсязі кооперації за програмою частка зарубіжних постачальників озброєнь становитиме близько 20%. До зарубіжних партнерів належали європейські DCNS, MBDA, EuroTorp.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА