14:55 06.12.2018

"Укртрансгаз" заявляє про подання РГК фіктивних заявок на поставку газу і спробу зриву опалювального сезону

2 хв читати
"Укртрансгаз" заявляє про подання РГК фіктивних заявок на поставку газу і спробу зриву опалювального сезону

 АТ "Укртрансгаз" (УТГ), який є оператором газотранспортної системи, заявляє про спроби "Регіональної газової компанії" (РГК), яка управляє більшістю газзбутів, зірвати поставки газу споживачам під час опалювального сезону.

Як повідомила прес-служба УТГ у четвер, 3 грудня афілійовані з групою РГК компанії, зокрема, ТОВ "РГК Трейдинг" і газзбути синхронно подали до інформаційної платформи оператора газотранспортної системи (ГТС) фіктивні заявки на поставку газу близько 100 споживачам, які вже мали номінації на грудень від своїх постачальників.

"Така аномальна активність компаній РГК була зафіксована в всіх регіонах України, окрім Кіровоградської, Одеської, Донецької та Луганської областей", - наголошується в повідомленні.

В УТГ також уточнили, що зазвичай оператор ГТС, якщо і отримує однакові заявки (від кількох операторів на одного споживача), то їхня кількість не перевищує двох на день. Найчастіше це відбувається через технічні помилки. У таких випадках УТГ, згідно з Кодексом ГТС, змушений додатково запросити у споживача підтвердження, у результаті чого збільшується термін обробки номінації.

Крім цього, згідно із заявою оператора ГТС, з 3 грудня облгази, що входять до групи РГК, почали відключати газ підприємствам і установам соціальної сфери.

"Відключення відбувалися, починаючи з 03 грудня, в порушення встановленої законом процедури під приводом нібито відсутності підтверджених номінацій. Їхня очевидна мета - дискредитувати роботу державного підприємства "Укртрансгаз" і в незаконний спосіб стати постачальником для низки великих і платоспроможних споживачів газу", - наголошується в заяві і уточнюється, що наразі ситуація повністю врегульована співробітниками УТГ.

"Укртрансгаз" також повідомив, що розцінює таку ситуацію як "спробу масштабної дестабілізації ринку природного газу" та звертається до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Антимонопольного комітету та Служби безпеки України з проханням вжити всіх необхідних заходів для притягнення до відповідальності всіх залучених осіб.

Натомість у "РГК Трейдинг" спростували обвинувачення і заявили, що алгоритм роботи інформаційної платформи, що адмініструється "Укртрансгазом", не допускає можливості постачальникам завести дві або більше номінацій на одного і того ж споживача. Зокрема, постачальник може подати номінацію на споживача лише в тому випадку, якщо на нього ще не було заведено номінацію від іншого постачальника.

"Ми вважаємо, що заява "Укртрансгазу" свідчить про спробу перекласти відповідальність за неможливість налагодити нормальне і своєчасне підтвердження номінацій для споживачів", - зазначено в заяві РГК.

"Регіональна газова компанія" займається управлінням близько 20 газорозподільних компаній по всій Україні.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА