13:10 07.12.2018

Судові позови "Нафтогазу" про відшкодування збитків за постачання газу за ПСЗ позбавлені здорового глузду - Гройсман

2 хв читати
Судові позови "Нафтогазу" про відшкодування збитків за постачання газу за ПСЗ позбавлені здорового глузду - Гройсман

Судові позови НАК "Нафтогаз України", а також її дочірньої компанії АТ "Укргазвидобування" (УГВ) про відшкодування збитків за постачання газу за спеціальними зобов'язаннями (ПСЗ) позбавлені здорового глузду, вважає прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Держкомпанія ("Укргазвидобування" - ІФ) подала до суду на уряд, щоб ми їм повернули 56 млрд грн - компенсували різницю між ринковою ціною і тією зниженою ціною, яку ми встановлюємо. Де здоровий глузд менеджменту державної компанії? Ми захищатимемо інтереси держави й не допустимо цих мільярдних збитків. Я робитиму все для того, щоб об'єднати найкращих юристів, щоб захищати інтереси держави", - сказав він під час години запитань до уряду в парламенті в п'ятницю.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у жовтні 2018 року подав до Господарського суду Києва позов до Кабінету Міністрів України про відшкодування збитків у розмірі 6,6 млрд грн, що виникли в четвертому кварталі 2015 року через відмову уряду створити механізм і джерела компенсації виконання компанією спеціальних зобов'язань із постачання газу (ПСЗ).

Загалом керівництво НАК на основі власних неаудованих розрахунків оцінює суму необхідної компенсації за ПСЗ за період з 1 жовтня 2015 року по 30 червня 2018 року більше ніж у 102,9 млрд грн. З цієї суми 80,8 млрд грн становить упущена виручка "Укргазвидобування", 7,0 млрд грн пов'язані з формуванням резервів за поганими боргами, а 5,1 млрд грн - збитки.

Крім того, в жовтні цього року Господарський суд Києва узяв до розгляду й постановив відкрити провадження у справі про стягнення з Кабміну на користь "Укргазвидобування" 56,797 млрд грн компенсації за постачання УГВ природного газу за ПСЗ.

Як повідомлялося, 19 жовтня цього року Кабінет Міністрів постановою №867 продовжив спецзобов’язання "Нафтогазу" продавати природний газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року. Уряд також переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу за ПСЗ, підвищивши її на 23,5% - до 8,55 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ і витратами на транспортування і постачання). Зобов'язання постачати газ населенню і тепловикам збереглося за газзбутами, яким НАК до 1 травня 2020 року не має права відмовити в задоволенні заявки в разі дотримання ними низки умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА