20:17 11.12.2018

Фонд гарантування вкладів завершив прийом конкурсних пропозицій від банків на участь у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку

2 хв читати
Фонд гарантування вкладів завершив прийом конкурсних пропозицій від банків на участь у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) завершив прийом конкурсних пропозицій від банків, які мають намір узяти участь у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку (Київ), повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник начальника відділу впровадження планів врегулювання неплатоспроможності банків ФГВФО Григорій Лур'є.

"Одразу кілька попередньо кваліфікованих осіб, внесених до відповідного переліку Національного банку України, виявили свою зацікавленість у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку в один із способів, передбачених п.2-5 ч.2 ст.39 закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". За результатами такого конкурсу банку, що приймає, або ж перехідному банку можуть бути передані активи та зобов'язання неплатоспроможного банку або неплатоспроможний банк можуть продати інвестору в цілому. На сьогодні прийом документів про попередньо зацікавлених осіб завершено, розпочинається етап розгляду конкурсних пропозицій", - сказав він.

Як зазначається в прес-релізі ФГВФО, саме через наявність інтересу з боку попередньо кваліфікованих осіб, які готові прийняти активи і зобов'язання ВТБ Банку, позитивної динаміки судових процесів щодо заборони на відчуження активів банку і налагодженій процедурі здійснення виплат гарантованого відшкодування через банки-агенти фонд відмовився від проведення конкурсу серед банків, переможцеві якого могли бути передані лише гарантовані внески. Проведення такого конкурсу передбачається у разі, якщо не знайдено банку-приймача або інвестора, і найменш витратним способом виведення банку з ринку визначено ліквідацію з виплатою ФГВФО гарантованого відшкодування вкладникам, йдеться в повідомленні.

ФГВФО 28 листопада оголосив про початок двох конкурсів: перший - на визначення приймаючого банку, зацікавленого у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку, який у подальшому було скасовано; другий - відкритий конкурс з виведення з ринку цього банку. Як повідомлялося, НБУ 27 листопада зарахував ВТБ Банк до категорії неплатоспроможних, а ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію до цього банку терміном на один місяць.

За даними НБУ, 97% вкладників АТ "ВТБ Банк" (59,108 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану суму ФГВФО у 200 тис. грн. Більші вклади будуть відшкодовані у межах зазначеної суми. Загалом ФГВФО забезпечить виплату гарантованої суми в обсязі 942,7 млн грн, при тому, що станом на 1 жовтня 2018 року сума коштів клієнтів на балансі банку становила 3,676 млрд грн, зокрема строкові депозити фізосіб - 1,55 млрд грн і поточні рахунки фізосіб - 0,42 млрд грн.

ВТБ Банк (раніше - банк "Мрія") заснований у 1992 році. Його основним акціонером є ВАТ "Банк ВТБ" (РФ, 99,9959%).

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2018 року за розміром чистих активів ВТБ Банк посідав 25-е місце (7,582 млрд грн) серед 82 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА