13:22 12.12.2018

З банку "Фінанси та Кредит" до введення тимчасової адміністрації було виведено майже 5 млрд грн - ФГВФО

2 хв читати
З банку "Фінанси та Кредит" до введення тимчасової адміністрації було виведено майже 5 млрд грн - ФГВФО

Посадові особи банку "Фінанси та Кредит" до введення до банку тимчасової адміністрації вивели з фінустанови активи шляхом надання завідомо безнадійних кредитів юридичним особам на суму майже 5 млрд грн, йдеться в повідомленні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на веб-сайті з посиланням на результати перевірки, проведеної уповноваженою особою фонду.

Зокрема, в 2010-2015 рр. посадові особи банку спільно з власниками низки суб'єктів підприємницької діяльності шляхом здійснення кредитних операцій, свідомо збиткових для банківської установи, і подальшого здійснення факторингових операцій із метою прикриття неплатоспроможності цих компаній, заволоділи коштами банку на суму 3,2 млрд грн. Надалі компанії-позичальники ініціювали процедури банкрутства.

Крім того, було присвоєно 1,7 млрд грн, отриманих як кредити для будівництва офісного центру в столиці.

Фонд також виявив недостачу коштів, які було розміщено на кореспондентських рахунках банку, відкритих у Meinl Bank AG (Австрія) і Bank Frick&Co.AG, Balzers (Ліхтенштейн), у сумі понад $113 млн, які списали іноземні банки з коррахунків як забезпечення виконання зобов'язань компаній-нерезидентів.

ФГВФО за фактами виявлених у банку кримінальних правопорушень подав до правоохоронних органів 73 заяви на загальну суму збитків 15,5 млрд грн, зокрема щодо власників і посадових осіб банку - 16 заяв на суму збитків 12,7 млрд грн, проте до теперішнього часу жодну справу не було направлено до суду.

Як повідомлялося раніше, Національний банк України в грудні 2015 року ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк "Фінанси та Кредит", бенефіціаром якого виступав мажоритарій і виконавчий директор гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго.

Банк "Фінанси та Кредит" було засновано в 1990 році.

Згідно з даними Нацбанку, за розміром активів на 1 липня 2015 року банк посідав 10-те місце серед 127 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА