15:07 12.12.2018

Кабмін затвердив "Укрінтеренерго" постачальником "останньої надії"

2 хв читати
Кабмін затвердив "Укрінтеренерго" постачальником "останньої надії"

Кабінет Міністрів України, відповідно до закону "Про ринок електроенергії", затвердив ДП "Укрінтеренерго" постачальником "останньої надії".

Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу для забезпечення споживача безперебійним електропостачанням.

Згідно з проектом прийнятого розпорядження, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", "Укрінтеренерго" визначено постачальником "останньої" надії на період з 1 січня 2019 року до 1 січня 2021 року.

Відповідно до закону "Про ринок електроенергії", власники локальних енергетичних мереж (обленерго) протягом 18 місяців з моменту вступу закону в силу (спочатку - до 11 грудня 2018 роки) мали відокремити діяльність з розподілу е/е від діяльності з її постачання. Після цього споживачі (окрім побутових і малих непобутових), які отримують е/е за регульованим тарифом, до 11 грудня мають обрати постачальника електроенергії і підписати з ним договір.

У разі, якщо такий договір не був своєчасно підписаний споживачем (а також у разі, якщо постачальник не може виконувати зобов'язання з постачання е/е), постачання електроенергії йому здійснює постачальник "останньої надії" - юрособа, яка за визначених законом умов не має права відмовити в підписанні угоди. Угода з постачальником "останньої надії" гарантує споживачеві поставку е/е протягом 90 днів. За цей період споживач зобов'язаний визначитися з постачальником. Після зазначеного терміну постачальник "останньої надії" припиняє постачання е/е.

Відповідно до закону про ринок е/е, такого постачальника визначає Кабмін за результатами конкурсу. Однак до теперішнього часу відповідний конкурс не був проведений (уряд затвердив умови його проведення лише 12 грудня). Для врегулювання цієї проблеми Верховна Рада прийняла законодавчі зміни, відповідно до яких остаточний термін відокремлення діяльності з розподілу е/е від діяльності з її постачання було перенесено на 1 січня 2019 року. Крім того, Кабміну було надано повноваження тимчасово, без проведення конкурсу, визначати постачальника е/е, на якого можуть бути покладені обов'язки щодо виконання функцій постачальника "останньої надії".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА