16:15 12.12.2018

Кримінальне провадження проти "Позняки-Жил-Буд" порушено на підставі звернення Товариства охорони пам'яток історії та культури - СБУ

3 хв читати
Кримінальне провадження проти "Позняки-Жил-Буд" порушено на підставі звернення Товариства охорони пам'яток історії та культури - СБУ

Головне слідче управління СБУ проводить досудове розслідування стосовно ПАТ "Позняки-Жил-Буд" (Київ) у кримінальному провадженні, передбаченому ч. 2 ст. 364-1 КК (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права, що спричинило особливо тяжкі наслідки), на підставі звернення громадської спілки "Українське товариство охорони пам'яток історії та культури".

Як повідомила прес-служба відомства в середу, підслідність злочину в цьому кримінальному провадженні визначено за слідчими органів безпеки на підставі постанови прокурора Генеральної прокуратури України.

"У ході розслідування надійшло звернення цієї громадської спілки з актом обстеження (контролю) та документального вивчення об’єктів культурної спадщини в межах визначеного Центрального історичного ареалу міста Києва за адресою: вул. Іоанна Павла ІІ (Патріса Лумумби), 12 у Печерському районі міста Києва, перевірки виконання законодавства в сфері охорони культурної спадщини та інших нормативно-правових актів", - ідеться в офіційному повідомленні СБУ.

Як зазначається, на підставі цього звернення, листа Міністерства культури, інших матеріалів кримінального провадження в діях посадових осіб ПАТ "Позняки-Жил-Буд", а також підрядних і проектних організацій встановлено порушення нормативно-правових актів України. Зокрема, відсутність деяких необхідних для будівництва дозвільних документів і порушення обмежень забудови.

"Для повного та об'єктивного розслідування орган досудового розслідування на адресу ПАТ "Позняки-Жил-Буд" направив запит про надання копій таких документів. Однак компанія з не відомих слідству причин повної та об'єктивної відповіді на запит не надала. У зв'язку з цим слідчий звернувся до Шевченківського районного суду Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів ПрАТ", - наголошується в повідомленні.

Згідно з ним після отримання рішення суду цей процесуальний документ направлено "Познякижилбуд" для виконання, проте "рішення суду досі не виконано".

"Наголошуємо, що досудове розслідування у цьому провадженні не створює штучних перепон у провадженні законної господарської діяльності або її блокування, а досліджує обставини відповідності проектування та ведення будівництва вимогам чинного законодавства України задля того, щоб не повторювалися нещодавні трагічні події, пов’язані з обвалом крівлі спорткомплексу школи в місті Вишневому", - зазначили в СБУ.

У відомстві заявили, що публічно запрошують посадових осіб компанії, а також представників Ради бізнес-омбудсмена і Спілки українських підприємців для з'ясування правової позиції та "готові до ефективної взаємодії з метою виконання завдань передбачених ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України".

Як повідомлялося, засновник інвестиційно-девелоперської групи компаній Taryan Group (Київ) Артур Мхітарян 11 грудня звернувся до президента України Петра Порошенка, оскільки вважає, що його бізнес став жертвою неправомірних дій з боку Міністерства культури та СБУ. За його твердженням, за останні два роки штучно створювалися бар'єри для отримання погодження в Міністерстві культури й організовано "корупційну годівницю".

"До чого тут узагалі Мінкульт? Я будую дім на території колишнього заводу. Ділянка не стосується земель історико-культурної спадщини. І це підтверджує і сам Мінкульт, і Інститут археології НАН. Водночас Генеральна прокуратура та слідчі СБУ відкривають кримінальні справи про начебто відсутність узгодження Мінкульту. Одночасно з'являються різні люди від СБУ та за великі гроші з погрозами закрити будівництво пропонують вирішити це питання. Ціна - $1 млн або квартири в нашому будинку", - сказав А.Мхітарян.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі компанії, йдеться про блокування чиновниками будівництва житлового комплексу (ЖК) Taryan Towers у Печерському районі Києва.

Позицію А.Мхітаряна зі зверненням до президента також підтримала київська будівельна компанія Geos.

Як повідомлялося, Taryan Group планує в третьому кварталі 2019 року завершити будівництво першої вежі житлового комплексу Taryan Towers преміум-класу на вул. Іоанна Павла II, 12. Завершення проекту заплановано до кінця 2020 року. Генеральним підрядником проекту стане компанія "Познякижилбуд", що входить до Taryan Group.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА