20:44 13.12.2018

ЄЦБ знизив прогнози зростання ВВП єврозони в 2018-2019 рр., оцінку інфляції на 2019 рік

2 хв читати
ЄЦБ знизив прогнози зростання ВВП єврозони в 2018-2019 рр., оцінку інфляції на 2019 рік

Європейський центральний банк (ЄЦБ) погіршив прогнози зростання економіки єврозони на поточний і наступний рік, повідомив глава ЄЦБ Маріо Драгі під час прес-конференції за підсумками грудневого засідання.

Тепер керівництво центробанку очікує підйому ВВП у 2018 році на 1,9% проти очікуваних у вересні 2% та у 2019 році - на 1,7% замість 1,8%. Прогноз на 2020 рік залишився незмінним і передбачає зростання економіки на 1,7%. Також було оприлюднено оцінку підвищення ВВП у 2021 році - 1,5%.

Прогноз збільшення споживчих цін за підсумками цього року було підвищено до 1,8% із передбачених раніше 1,7%, тоді як наступного року - понижено до 1,6% із 1,7%. У 2020 році очікується інфляція в районі 1,7%, у 2021 році - 1,8%.

За словами М.Драгі, зміна прогнозу зростання економіки є наслідком погіршення зовнішнього попиту. Він вказав на посилення ризиків, пов'язаних із невизначеністю через геополітичні чинники, загрози протекціонізму, уразливості emerging markets і волатильність фінансових ринків.

Базова інфляція (без урахування волатильных цін продуктів харчування та енергоносіїв), імовірно, уповільнюватиметься найближчими місяцями, проте в середньостроковій перспективі глава ЄЦБ розраховує на зростання завдяки заходам грошово-кредитної політики, підйому економіки та зростанню зарплат.

М.Драгі під час виступу заявив, що для підтримання інфляції на рівні, близькому до таргетованого, все ще потрібні значні стимулювальні заходи, які підтримують внутрішній попит в єврозоні. Водночас він підтвердив готовність центробанку скоригувати всі інструменти грошово-кредитної політики у разі потреби.

За підсумками засідання в четвер ЄЦБ не змінив ключові процентні ставки: базову процентну ставку за кредитами залишено на нульовому рівні, ставку за депозитами - на рівні мінус 0,4% річних, ставку за маржинальними кредитами - 0,25%. Рішення збіглися з очікуваннями переважної кількості аналітиків, опитаних різними ЗМІ.

Керівництво ЄЦБ також підтвердило намір зберігати ключові ставки незмінними, принаймні до кінця літа 2019 року, і заявило про завершення викупу облігацій у рамках програми кількісного пом'якшення (QE) наприкінці грудня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА