12:57 14.12.2018

Міненерговугілля розробило нові норми споживання газу для домогосподарств без лічильників

3 хв читати
Міненерговугілля розробило нові норми споживання газу для домогосподарств без лічильників

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України у зв'язку зі скасуванням у судовому порядку постанови Кабінету міністрів про норми споживання газу для побутових споживачів без лічильників (№203 від 23 березня 2016 року), а також з метою встановлення економічно обґрунтованих норм розробило й оприлюднило для громадського обговорення новий документ.

Так, згідно з проектом постанови уряду, пропонується встановити норму споживання газу на одну особу для домогосподарств із газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ) на рівні 5,8 куб. м на період з квітня по вересень і на рівні 8,8 куб. м на період з жовтня по березень.

Норма споживання для домогосподарств із газовою плитою і за відсутності ЦГВ і газового водонагрівача в разі затвердження проекту постанови становитиме 8,3 куб. м на квітень-вересень і 13,7 куб. м на жовтень-березень. У свою чергу споживання газу на одну особу для домогосподарств із газовою плитою і водонагрівачем пропонується закріпити на рівні 20 куб. м на період з квітня по вересень, 25 куб. м - на жовтень березень.

На випадок відсутності централізованого гарячого водопостачання норму споживання на одну людину для першої категорії домогосподарств пропонується закріпити на рівні 8,3 куб. м (квітень-вересень) і 13,7 куб. м (жовтень-березень).

Згідно з пояснювальною запискою, наразі індивідуальними лічильниками споживання газу не оснащені 24,9% домогосподарств. Їх відсутність і "необґрунтований рівень норм" (встановлених постановою №203) споживання не є мотивувальним фактором для реальної економії ресурсів, що, у свою чергу, призводить до збитків усіх суб'єктів господарювання, зокрема НАК "Нафтогаз України", в розмірі 2,681 млрд грн на рік (383 млн. куб. м природного газу). Крім того, відсутність лічильників не дає змоги реалізувати план щодо 100% комерційного обліку природного газу, що використовується в домогосподарствах.

Із посиланням на дані Асоціації газового ринку України в документі також відзначається значне розходження між середньою нормою споживання газу на одну особу на місяць із показниками загальнобудинкових лічильників газу та нормою, встановленою постановою №203.

"Суттю проекту постанови є встановлення економічно обґрунтованих норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників і виконання вимог закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", зокрема сприяння завершенню організації роботи з упровадження 100-відсоткового комерційного обліку природного газу", - зазначено в повідомленні.

Як зазначила прес-служба Міненерговугілля, проект уже подано на розгляд Кабміну.

Як повідомлялося, 27 листопада колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду підтвердила рішення Окружного адміністративного суду Києва, а також Київського апеляційного адміністративного суду та скасувала дію встановлених постановою Кабміну №203 норм споживання природного газу для побутових споживачів без лічильників.

Скасована постанова встановлювала норми на рівні 3,3 куб. м, 5,4 куб. м і 10,5 куб. м відповідно. Наразі почала діяти попередня постанова, згідно з якою норми встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину на місяць. Відповідно до різниці норм, клієнти облгаззбутів почали отримувати платіжки з урахуванням накопиченої за 30 місяців заборгованості.

У свою чергу "Регіональна газова компанія" (РГК) заявила, що сума боргу, зазначена в платежах, наведена в рахунках інформативно й не підлягає сплаті.


Норми споживання газу, куб. м

  Встановлені постановою №203 (у ред. від 19.08.17) Діють на сьогодні Пропоновані Міненерго, квітень-вересень/жовтень-березень
Плита газова і ЦГВ 3,3 9,8 5,8/8,8
Плита газова без ЦГВ і водонагрівача 5,4 18,3 8,3/13,7
Плита газова та водонагрівач 10,5 23,6 20/25

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА