19:11 17.12.2018

Денаціоналізація ПриватБанку спричинить необхідність його докапіталізації екс-власниками

2 хв читати
Денаціоналізація ПриватБанку спричинить необхідність його докапіталізації екс-власниками

В Україні відсутні правові механізми денаціоналізації ПриватБанку (Київ), зокрема через необхідність вилучення з капіталу фінустанови внесених держкоштів і його подальшої докапіталізації на відповідну суму екс-власниками, повідомила перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова.

"У нас на сьогодні немає розуміння, і в законодавстві немає процедури, як це може статися (денаціоналізація ПриватБанку - ІФ). Але навіть якщо уявити, що це буде 100% реституція (повне матеріальне відшкодування - ІФ), тоді з банку необхідно вилучити держкапітал і виходить ПриватБанк знову буде без капіталу, і нам знову необхідно буде ухвалювати щодо нього рішення...", - сказала вона.

К.Рожкова нагадала, що рішення про націоналізацію ухвалив Кабінет Міністрів та Рада національної безпеки і оборони України на підставі рішення НБУ про неплатоспроможність ПриватБанку та щоб уникнути дестабілізації фінансового сектора.

У свою чергу постанова про визнання ПриватБанку неплатоспроможним, продовжила вона, ґрунтувалася на тому, що банк потребував суттєвої докапіталізації, він втратив ліквідність і у банку з'явилася картотека (неоплачених боргів - ІФ).

"Якщо говорити про можливість скасування постанови щодо неплатоспроможності ПриватБанку, то у нас відсутні на це підстави", - наголосила перший заступник голови НБУ.

Як повідомлялося, уряд України за пропозицією Нацбанку та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2018 року ПриватБанк за розміром чистих активів посідав перше місце (273,391 млрд грн) серед 82 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА