13:21 18.12.2018

Кабмін України продовжив на рік обмеження у відповідь в торгівлі з РФ

2 хв читати
Кабмін України продовжив на рік обмеження у відповідь в торгівлі з РФ

Кабінет Міністрів на засіданні у вівторок продовжив до 31 грудня 2019 року включно дію ембарго на низку товарів із Російської Федерації та ввізного мита стосовно інших російських товарів, запроваджених на початку 2016 року у відповідь на відповідні торговельні заборони та обмеження РФ стосовно України.

Відповідне рішення Кабмін ухвалив без обговорення на засіданні у вівторок, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

У проекті урядової постанови, яку має агентство, зазначено: цей захід продовжено з огляду на продовження торговельних обмежень із російського боку.

Окрім цього, документ посилює формулювання умови скасування ембарго у відповідь, замінивши "після скасування заборони на ввезення на митну територію РФ товарів сільськогосподарського призначення..." на визначення "після припинення застосування РФ дискримінаційних та/або недружніх дій стосовно України".

Як повідомлялося, згідно з рішенням уряду України від 30 грудня 2015 року, з 2 січня 2016 року у рамках заходів у відповідь до всіх товарів походженням із Росії застосовуються ставки ввізного мита, встановлені митним тарифом України. При цьому преференційний режим стосовно РФ (вільна торгівля) скасовується у зв'язку з порушенням Російською Федерацією договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року.

Російське продовольче ембарго діє для українських товарів із 1 січня 2016 року. У відповідь уряд України затвердив торговельні контрзаходи та заборонив постачання російських продуктів харчування, а також низки інших товарів, сумарна вартість імпорту яких відповідає вартості забороненого РФ українського експорту.

Після різкого падіння в 2014-2016 рр. обсяги торгівлі між двома країнами в 2017 році почали відновлюватися: Україна збільшила експорт товарів до Росії на 9,6% - до $3,936 млрд, тоді як імпорт зріс одразу на 39,9% - до $7,204 млрд.

За підсумками десяти місяців 2018 року зафіксовано зниження експорту українських товарів до РФ на 7,1% - до $3,03 млрд, тоді як імпорт із РФ продовжив зростання, яке сягнуло 20,1%, - до $6,629 млрд. У результаті негативне сальдо торгівлі з Росією за підсумками цього періоду сягнуло $3,599 млрд, що в 1,6 раза перевищує показник аналогічного періоду 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА