12:29 19.12.2018

НБУ подав у Швейцарії судовий позов проти екс-акціонера ПриватБанку Коломойсьького

2 хв читати
НБУ подав у Швейцарії судовий позов проти екс-акціонера ПриватБанку Коломойсьького

 

Київ. 19 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Національний банк України 18 грудня подав до першої інстанції суду Республіки і кантона Женеви позов проти одного з колишніх акціонерів ПриватБанку - Ігоря Коломойсьького на загальну суму 6,64 млрд грн.

Як повідомляється на веб-сайті центробанку, подання зазначеного позову є наступним етапом розпочатого в червні судового розгляду в суді Республіки і кантона Женеви.

"Швейцарська система правосуддя перед поданням позову передбачає необхідність подання судової претензії, з якою НБУ звернувся ще на початку червня. Оскільки усі намагання врегулювати питання погашення І.Коломойським заборгованості за кредитами рефінансування в досудовому порядку не були успішними, регулятор подав позов у встановлений швейцарською системою правосуддя строк, аби захистити свої законні права та інтереси", - наведено в повідомленні слова начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука.

НБУ також нагадує, що для забезпечення виконання І.Коломойським узятих на себе зобов'язань за особистими поруками центробанк на початку червня цього року подав до українських судів 147 позовів проти нього і пов'язаних із ним 32 компаній - майнових поручителів.

"Станом на 18 грудня господарські суди вже ухвалили 20 рішень на користь НБУ про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов'язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,2 млрд грн. Зокрема, 17 із 20 судових рішень уже набрали чинності, і щодо 14 із них були направлені виконавчі документи в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання", - йдеться в повідомленні.

Національний банк сподівається, що швейцарський і український суди задовольнять його вимоги.

Як повідомлялося, уряд України за пропозицією Нацбанку і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були І.Коломойський та Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

У червні 2018 року Нацбанк подав судові претензії у Швейцарії та позови в Україні щодо невиконання І.Коломойським зобов'язань за наданими у 2016 році особистими поруками за кредитами рефінансування, виданими ПриватБанку в період між 2008 та 2015 роками. Загальна заборгованість за п'ятьма кредитними угодами на той момент становила близько 10 млрд грн.

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2018 року ПриватБанк за розміром чистих активів посідав перше місце (273,391 млрд грн) серед 82 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА