14:23 19.12.2018

МВФ включив до меморандуму нової програми з Україною досягнення інфляційної мети та ухвалення закону про "спліт"

2 хв читати
МВФ включив до меморандуму нової програми з Україною досягнення інфляційної мети та ухвалення закону про "спліт"

Міжнародний валютний фонд (МВФ) включив досягнення Національним банком інфляційної мети до переліку структурних маяків нового меморандуму про співпрацю з Україною, повідомляється на веб-сайті центробанку.

"Уперше в історії України виконання цілі з інфляції, яку встановив НБУ, стало і одним з цільових показників програми МВФ... Спільні цілі у цій площині означають, що фонд вірить у спроможність центробанку знизити інфляцію до 5% і утримувати її на такому рівні впродовж тривалого періоду", - наведено в повідомленні слова глави Нацбанку Якова Смолія.

Водночас НБУ нагадує, що критичною умовою для цього є збереження його незалежності.

Інший фокус нової програми, за даними Нацбанку, встановлений на зміцненні фінансового сектору та подальшому відновленні банківського кредитування. Зокрема, одним із структурних маяків програми стало ухвалення Верховною Радою законопроекту про "спліт" функцій регулювання небанківського фінансового ринку (№2413-а - ІФ).

"Ухвалення зазначеного законопроекту дозволить привести небанківський фінансовий ринок у відповідність до європейських стандартів, підвищить якість роботи фінансових компаній та захист споживачів фінпослуг, а також створить умови для приходу на цей ринок нових іноземних гравців", - йдеться в повідомленні НБУ.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ за підсумками засідання 18 грудня затвердила нову програму співпраці з Україною у рамках механізму stand-by (SBA). Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) буде надано одразу, тоді як решту коштів – за підсумками піврічних переглядів.

За даними МВФ, нова програма SBA забезпечить підтримку економічної політики влади в 2019 році і зосередиться на утриманні макроекономічної та фінансової стабільності. Окремим пріоритетом нової програми є подальший прогрес в антикорупційних реформах, зокрема приведення в дію Антикорупційного суду.

Міністерство фінансів України очікує надходження першого траншу у рамках програми SBA до 25 грудня 2018 року. Рішення про подальші кредитні транші ухвалюватимуть у травні та грудні 2019 року під час перегляду успіхів України у виконанні умов меморандуму про співпрацю.

Це вже 10-та програма співпраці України з МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА