17:30 20.12.2018

ВР має намір дозволити Міноборони напряму купляти імпортні товари оборонного призначення - перше читання

2 хв читати
ВР має намір дозволити Міноборони напряму купляти імпортні товари оборонного призначення - перше читання

Верховна Рада прийняла за основу проект закону №9122 про внесення змін до законодавчих актів щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення з імпорту.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в першому читанні за проект закону проголосували 234 народних депутати на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Законопроект, зокрема, передбачає можливість для державного замовника щодо державного оборонного замовлення за рішенням Кабінету Міністрів отримати повноваження здійснювати імпорт товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

Як повідомлялося, 17 грудня голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський заявив, що отримання Україною в 2019 році військово-технічної допомоги США залежатиме від темпів розпочатої реформи системи ВТС.

"США поставили чітку умову: ми цю допомогу, саме військово-технічну, а не якусь іншу, отримаємо лише тоді, коли внесемо зміни до законодавства і дозволимо Міністерству оборони, Збройним силам України укладати прямі контракти (у сфері ВТС - ІФ)", - заявив він.

Заходи з лібералізації чинної системи ВТС України закріплені рішенням РНБО від 26 червня 2018 року "Про вдосконалення держполітики щодо забезпечення ЗСУ та інших військових формувань оборонною продукцією іноземного виробництва" і введені в дію указом президента №185/20 від 26 червня. Вжиті заходи передбачають, зокрема, надання українським виробникам озброєнь і військової техніки (ОВТ) усіх форм власності права на здійснення без участі держпосередників експорту продукції власного виробництва та імпорту оборонної продукції для потреб власного виробництва; можливість самостійного імпорту оборонної продукції приватними оборонними підприємствами, що мають прямі дилерські контракти із зарубіжними виробниками ОВТ; право на здійснення прямих закупівель ОВТ за імпортом у рамках держоборонзамовлення (ДОЗ), за умови, що їх не виробляють в Україні, силовими структурами, зокрема Міністерством оборони.

Очікується, що лібералізація системи ВТС держави дасть змогу суттєво прискорити процес переозброєння армії сучасними зразками ОВТ в умовах обмежених можливостей оборонного бюджету, а також підвищити конкурентоспроможність українського ОПК на світових ринках озброєнь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА