20:10 20.12.2018

"Нафтогаз" у 2019 році очікує дефіциту ліквідності 35,2 млрд грн

2 хв читати
"Нафтогаз" у 2019 році очікує дефіциту ліквідності 35,2 млрд грн

Група "Нафтогаз" у 2018 році через борги за PSO і борги облгазів за послуги балансування перед "Укртрансгазом" має від’ємний чистий грошовий потік і увійде до 2019 року з мінімальними залишками грошових коштів, що ускладнює закупівлю газу в пік опалювального періоду, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Загалом ми бачимо, що 2019-го нас очікує дефіцит ліквідності обсягом 35,2 млрд грн", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За словами голови НАК, під загрозою також проекти з розвитку видобутку газу, модернізації ГТС, оскільки тільки "Укргазвидобування" потребує наступного року не менше ніж 38 млрд грн.

Однією з корінних проблем для групи А.Коболєв назвав продаж газу за цінами, нижчими за ринкові, у рамках покладених на неї урядом спецзобов'язань.

Голова правління НАК нагадав, що, згідно із законом "Про ринок газу", Кабмін має компенсувати втрати, спричинені виконанням таких спецзобов'язань, які він оцінив у 102,9 млрд грн за період із жовтня 2015 року до кінця червня 2018 року.

Керівник "Нафтогазу" додав, що водночас навіть у разі реалізації газу за пільговою ціною борг за нього зростає і становить 57,5 млрд грн, зокрема 24,7 млрд грн заборгували газзбути і 32,9 млрд грн - тепловики і ТЕЦ.

"«Нафтогаз» застосовує весь законний інструментарій для стягнення боргів, але інколи ця справа безнадійна. Станом на середину поточного року ми нарахували резерв на сумнівну заборгованість споживачів за PSO обсягом 7 млрд грн", - зазначив А.Коболєв.

За його словами, борги облгазів та інших споживачів за послуги балансування перед "Укртрансгазом" станом на кінець жовтня перевищували 28,3 млрд грн, із них найбільша частина (18,7 млрд грн) припадає на "побратимів" газзбутів - групу облгазів РГК.

"Який вихід із цієї ситуації? Потрібно нарешті визначитись, що є більшою цінністю - приватна монополія Фірташа, чи державна компанія, розвиток вітчизняного видобутку газу, енергетична незалежність України", - наголосив голова "Нафтогазу".

Він також закликав уряд почати сплачувати підприємствам групи компенсацію за виконання спецзобов'язань, хоча тиждень тому прем'єр Володимир Гройсман заявив у парламенті, що не має наміру цього робити.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

Чистий неконсолідований прибуток "Нафтогазу" в 2017 році збільшився на 48,3% - до 39 млрд 330,15 млн грн, чистий дохід - на 16,4%, до 187 млрд 927,43 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА