14:37 21.12.2018

Наступники обленерго створюють споживачам перешкоди для зміни постачальника е/е протягом року - учасники ринку

2 хв читати
Наступники обленерго створюють споживачам перешкоди для зміни постачальника е/е протягом року - учасники ринку

Низка енергопостачальних компаній, намагаючись утримати платоспроможних клієнтів, пропонують споживачам підписати договір на постачання електроенергії у 2019 році на дискримінаційних умовах, перешкоджаючи достроковому розірванню договору та зміні постачальника протягом року, передає "Енергореформа".

Відповідні скарги від споживачів і незалежних постачальників пролунали в четвер на круглому столі в Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), присвяченому реформі ринку електроенергії, передає кореспондент "Енергореформи".

За словами виконавчого директора ТОВ "Енерго Х" (Харків) Андрія Лобаса, незалежні постачальники електроенергії через невчасну підготовку нормативної бази відповідальними за це органами досі не підписали договір на закупівлю електроенергії в оптовому ринку для нових споживачів. З огляду на кінець року ті змушені укладати договори зі своїм поточним постачальником - компанією, утвореною після поділу обленерго. При цьому деякі такі компанії внесли до договору пункт про штраф у розмірі місячного споживання в разі його дострокового розірвання (до кінця 2019 року). Така ситуація склалася, зокрема в Харківській області.

Отже, наголошує А.Лобос, декларована реформою мета - вільна зміна постачальника - поки що не досягається.

"Наразі з нами працюють понад 300 споживачів, іще кілька десятків хочуть до нас перейти, але я не можу їх узяти, оскільки не маю договору на купівлю електроенергії для них в ОРЕ", - уточнив керівник "Енерго Х".

Складнощі з підписанням договорів мають і великі споживачі, які самі закуповують для себе електроенергію в ОРЕ як незалежні постачальники. Про схожі проблеми заявили в ПрАТ "Запорізький завод феросплавів" і "Нікопольський завод феросплавів".

Кілька водоканалів також висловили невдоволення вимогою з боку обленерго передоплати в розмірі двомісячного споживання.

Як очікується, у п'ятницю, 21 грудня, в ДП "Енергоринок" розпочнеться кампанія з укладення договорів купівлі-продажу з усіма постачальниками.

Як повідомлялося, з 1 січня 2019 року стартує перший етап реформи енергоринку. Енергопостачальні компанії в багатьох регіонах де-факто розділилися на три структури - оператора розподільних мереж (здійснює лише транспортування), постачальника універсальних послуг (постачає електроенергію населенню і дрібним непобутовим споживачам на умовах публічного договору) та постачальника, який має право постачати електроенергію великим споживачам.

На сьогодні, за інформацією голови НКРЕКП Оксани Кривенко, ліцензії на постачання електроенергії отримали 224 компанії, значна частина яких є великими промспоживачами. Вона також наголосила, що з 1 січня 2019 року в усіх без винятку споживачів з'являється можливість вільного вибору контрагента.

Промисловість розраховуватиметься з постачальниками не за адміністративно встановленими роздрібними цінами на електроенергію (як нині), а за погодинними цінами, що формуються в оптовому ринку в результаті балансу попиту та пропозиції. За оцінками НКРЕКП, на такі постачання припадає близько 80% усього споживання електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА