16:30 21.12.2018

НКРЕКП вдвічі знизила тариф на транспортування природного газу для точок входу-виходу в ГТС України

2 хв читати
НКРЕКП вдвічі знизила тариф на транспортування природного газу для точок входу-виходу в ГТС України

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП), удвічі знизила тариф АТ "Укртрансгаз" (УТГ) для точок входу та виходу ГТС країни з 1 січня 2019 року.
Відповідне рішення комісія ухвалила на засіданні комісії у п'ятницю.

Так, тарифи на послуги з транспортування газу для всіх транскордонних точок входу в ГТС України знижено вдвічі - з $12,47 до $6,28 за 1 тис. куб. м на добу (без ПДВ).

Тарифи для точок виходу для "Ананьїв", "Гребеники АТІ", "Лиманське" знижено до $11,32 за 1 тис. куб. м на добу, для "Берегдароц", "Берегове" - до $16,85, "Будінце", "Ужгород" - до $17,54, "Германович" - до $12,48, "Гребеники (АТІ)" - до $11,32, "Гребеники (ШДКРІ)" - до $13,09, "Дроздовичі", "Устилуг" - до $12,48, "Лиманське" - до $11,32, "Олексіївка" - до $17,29, "Орлівка-Ісакча" - до $13,78, "Текове" - до $16,06.

НКРЕКП також знизила тарифи УТГ на точку входу в ГТС для видобувних підприємств у 3,3 разу - з 296,8 грн до 91,87 грн за 1 тис. куб. м на добу (без ПДВ).

Коментуючи зниження тарифу, глава регулятора Оксана Кривенко висловила сподівання, що це рішення сприятиме підписанню вигідного контракту про транзит природного газу через територію України після 2019 року.

"Українська газотранспортна система закріпить свою конкурентоспроможність як абсолютна і більш економічно вигідна альтернатива "Північному потоку" та іншим обхідним газопроводам", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

О.Кривенко додала, що це рішення сприятиме завантаженості газопроводів і газосховищ, задіяних у постачаннях палива на український ринок, а також дасть стимул учасникам газодобувної галузі нарощувати обсяги виробництва. Оскільки зазначені тарифи є складовою кінцевої ціни природного газу для споживачів, ціна імпортного природного газу на оптовому ринку знизиться на $6.

"Вважаю, що сьогоднішнім рішенням про зниження тарифів ми зміцнили міжнародні позиції України та вкотре довели: наша держава - надійний і перспективний партнер", - підсумувала О.Кривенко.

Як повідомлялося, повноваження щодо встановлення відповідних тарифів НКРЕКП отримала відповідно до ухваленого навесні 2015 року закону "Про ринок природного газу", який упровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих галузях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА