16:35 21.12.2018

Глава МЗС України закликав до публічного пояснення осіб, причетних до укладення угоди між "Енергоатомом" і російським "ТВЕЛ"

3 хв читати
Глава МЗС України закликав до публічного пояснення осіб, причетних до укладення угоди між "Енергоатомом" і російським "ТВЕЛ"

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступає за те, щоб рішення, які стосуються енергетичної незалежності країни, як наприклад угода між "НАЕК "Енергоатом" і ВАТ "ТВЕЛ" (РФ) на поставку ядерного палива, мають лежати в спільній компетенції Кабінету Міністрів і Ради нацбезпеки і оборони (РНБО).

"З самого ранку всі медіа смакують інформацію про таємне укладання українським НАЕК "Енергоатом" угоди на постачання атомного палива з російським ВАТ "ТВЕЛ" у 2025 році. Вважаю, що ті, хто причетний до ухвалення рішення, яке дає змогу Росії зберегти ключові позиції в стратегічній для України галузі атомної енергетики, "заборгували" як мінімум вичерпне пояснення українському суспільству та нашим іноземним партнерам", - написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Він зазначив, що МЗС України завжди було і залишається прихильником реальної енергетичної незалежності від РФ і переорієнтації на співпрацю з постачальниками атомного палива з демократичних країн.

"І взагалі, ухвалення таких рішень має бути питанням спільної компетенції Кабміну і РНБО, що, на мій погляд, більше ніж очевидно", - наголосив міністр.

П.Клімкін зазначив, що в той час, як Київ успішно просуває санкції щодо РФ та її поплічників на всіх можливих світових майданчиках і рівнях, одне таке рішення, "ще й таким непрозорим способом, може звести нанівець усю здійснену роботу".

"Не варто так легковажно ставитися до довіри наших стратегічних партнерів, особливо коли йдеться про їхню підтримку в боротьбі з російською агресією", - заявив міністр.

Раніше цього дня прес-служба НАЕК "Енергоатом" повідомила про укладення додаткової угоди з ВАТ "ТВЕЛ" (РФ) до контракту на постачання свіжого ядерного палива.

За даними НАЕК, умови додаткової угоди уточнюють обсяги постачання російського палива у бік зменшення від початкового контракту й обмежують термін постачання 2025 роком.

Крім того, зазначили в прес-службі, в документі переглянуто методику ціноутворення на російське паливо з метою врахування поточних тенденцій на світовому ринку ядерних матеріалів і поліпшення цінових умов для НАЕК.

"Контракт між "ТВЕЛ" та "Енергоатомом" на постачання палива для українських АЕС підписано ще в 2010 році. Цей контракт діє до кінця терміну служби реакторів, що працюють в Україні, - повідомляє департамент комунікацій російської держкорпорації "Росатом". - Щороку сторони укладають додаткові угоди до цього контракту, в яких фіксуються конкретні обсяги постачання ТВЗ на рік і їхня конкретна вартість. 2018 рік не був винятком - сторони узгодили конкретну номенклатуру палива та ціни на нього на черговий період".

"ТВЕЛ" продовжує гарантовано забезпечувати за наявним контрактом українські АЕС сучасним й економічно ефективним ядерним паливом. Пріоритети у співпраці залишаються незмінними - максимальна ядерна безпека та надійність паливних збірок", - наголошує "Росатом".

Як повідомлялося, діючий довгостроковий контракт на постачання свіжого ядерного палива між "Енергоатомом" і "ТВЕЛ" було підписано в червні 2010 року.

"ТВЕЛ" є основним постачальником ядерного палива для АЕС України, в той самий час НАЕК диверсифікує джерела його постачання, почавши працювати з Westinghouse. У січні 2018 року контракт із Westinghouse було продовжено до 2025 року. Угодою передбачається постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних блоків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА