07:19 23.12.2018

У Грузії більше 600 тис. громадян зустрінуть Новий рік без банківських боргів

2 хв читати
У Грузії більше 600 тис. громадян зустрінуть Новий рік без банківських боргів

Прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе впевнений, що третина людського капіталу країни, яка через надмірну кредиторську заборгованість до теперішнього часу перебувала в "чорному списку" банків, через що практично була позбавлена можливості брати участь в економічному і соціальному житті країни, з 2019 року знову активно включиться в ці процеси.

"Як і було обіцяно, понад 600 тис. наших громадян, або третина нашого людського капіталу, зустріне Новий рік без банківських боргів", - заявив М.Бахтадзе в суботу ввечері в інтерв'ю телекомпанії "Імеді".

Коментуючи ініціативу уряду, спрямовану на подолання в країні проблеми надлишкової заборгованості населення, в результаті якої до кінця поточного року передбачається списання, тобто обнулення прострочених боргів, які значаться за позичальниками, загальною сумою близько 1,5 млрд ларі (близько $ 563 млн), прем'єр зазначив, що це "одноразова акція, але дуже хороший шанс для громадян почати життя з чистого аркуша".

"Ми відкриваємо перспективу найголовнішого нашого ресурсу - людського капіталу, що дозволить зробити нашу економіку більш стійкою, а банківсько-фінансову галузь здоровішою", - підкреслив М.Бахтадзе.

Процес обнулення заборгованості, в якому вирішальну роль відіграє заснований мільярдером Бідзіною Іванішвілі міжнародний благодійний фонд "Карту", розпочався 15 грудня і завершиться 31 грудня. На підставі домовленостей, досягнутих з банками, мікрофінансовими і онлайн-організаціями, з позичальників, що значаться в їх "чорних списках" списується прострочена кредиторська заборгованість, яка не перевищує 2 тис. ларі.

Перед початком даної акції, Національний банк Грузії з 1 вересня скасував "чорний список" Бюро кредитної інформації, в який потрапляли позичальники, що мають прострочення по кредитах. Тепер у разі прострочення позичальнику вже не присвоюється "негативний" статус, а в кредитній історії відображаються лише фактичні дані, наприклад, скільки днів прострочення допустив той чи інший клієнт.

Фінансові організації в свою чергу самостійно перевіряють, як позичальник оплачував кредит, і самі ж оцінюють, чи можна видавати йому новий. Функцію ж нагляду за роботою кредитно-інформаційних бюро взяв на себе Національний банк Грузії.

З 1 січня 2019 року Нацбанк Грузії планує ввести в дію нові правила видачі фінансовими інститутами кредитів фізичним особам, що посилюють вимоги до позичальників. Згідно правил, які вводяться, всі фінансові інститути, що видають позики, будуть зобов'язані надавати їх лише після аналізу платоспроможності клієнта.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА