08:43 23.12.2018

В "Укртрансгазі" назвали очікуваний дефіцит коштів через зниження тарифів на транспортування газу

2 хв читати
В "Укртрансгазі" назвали очікуваний дефіцит коштів через зниження тарифів на транспортування газу

Після затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) тимчасових тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і виходу, АТ "Укртрансгаз" очікує дефіцит близько 22 млрд грн в 2019 році, повідомляє прес -служба "Укртрансгазу".

За інформацією прес-служби, був розрахований фінансовий план на 2019 рік згідно з затвердженим регулятором тарифами і спрогнозований дефіцит коштів близько 22 млрд грн.

"Нові тимчасові тарифи і ігнорування Регулятором ситуації з критично низьким рівнем розрахунків облгазів за балансування унеможливлюють повне і своєчасне фінансування АТ "Укртрансгаз" закупівель газу на балансування ГТС, виплати заробітних плат, проведення ремонтів та здійснення капітальних інвестицій", - йдеться в повідомленні.

В АТ "Укртрансгаз" назвали фактори, які призводять до дефіциту коштів. Зокрема, серед них у 2018 році компанія використовує для виробничо-технічних витрат (ВТВ) 3302 млн куб. м газу, що закуповувався за ринковою процедурою на ProZorro. В обґрунтування тарифів на 2019 рік, які компанія подала регулятору, зазначено необхідний обсяг газу на ВТВ - 3322 млн куб. м газу. За розрахунками НКРЕКП, компанія обмежить закупівлі 2630 млн куб. м.

У 2018 році середня ціна закупівлі газу за прозорими ринковими тендерами становила 8743 грн куб. м без ПДВ. За формулами згідно контрактів, підписаних компанією, ціна закупівлі газу в 2019 році очікується на рівні 11 095 грн куб. м без ПДВ. НКРЕКП пропонує АТ "Укртрансгаз" закуповувати газ за ціною 7657 грн куб. м без ПДВ.

Витрати на оплату праці, передбачені НКРЕКП у тимчасовому тарифі, на 25% нижче зобов'язань АТ "Укртрансгаз" згідно колективному договору.

При розрахунку тарифів регулятор необґрунтовано обмежив на 10 млрд грн кошти, доступні компанії для здійснення капітальних інвестицій. Ці дії оскаржуються компанією в судовому порядку.

Також в прес-службі "Укртрансгазу" відзначили, що продовження дії цих тарифів ставить під загрозу стабільну роботу підприємства в 2019 році.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА