12:02 27.12.2018

Мінфін України очікує відновлення великої приватизації у I-му кв.-2018

2 хв читати
Мінфін України очікує відновлення великої приватизації у I-му кв.-2018

 Уряд України 21 грудня затвердив розпис державного бюджету на 2019 рік, в якому надходження від приватизації заплановано на більш ранні терміни, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Я більше скажу: Мінфін очікує, що в першому кварталі ми, нарешті, побачимо результати від приватизації", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, поточного року замість запланованих 21,3 млрд грн від приватизації до держбюджету надійшли лише доходи від "малої" приватизації в розмірі 202,9 млн грн. У результаті 18 грудня уряд вимушено замінив цей вид фінансування бюджету запозиченнями, а Мінфіну довелося підвищити ставки за держоблігаціями.

"Ми хочемо бачити надходження від приватизації якомога раніше, оскільки наразі є усталена недобра практика: весь рік до листопада ми отримуємо запевнення, що ось-ось вона відбудеться, а в листопаді вже пізно з точки зору нормального управління боргом запозичувати таку суму. Звичайно, це відбивається на ціні (запозичень)", - пояснила проблему О.Маркарова.

"Тому наступного року ми чітко вимагатимемо виконання розпису бюджету щодо приватизації", - наголосила вона.

Глава Мінфіну нагадала, що в 2018 році Кабмін затвердив перелік великих об'єктів, для приватизації яких було відібрано радників. "На жаль, наразі деякі радники між собою судяться... Але сподіваюся, ми скоро запустимо велику приватизацію, зокрема "Центренерго", - зазначила міністр.

За її словами, в Мінфіні сподівалися на успіх оголошеного восени конкурсу з продажу "Центренерго", оскільки було важливо отримати ці гроші в грудні. "Але рішення його наразі не проводити було правильним. Нам однаково важливі і кошти до бюджету, і прозорість процесу: щоб приватизація відбувалася з максимальним доступом учасників, конкурентним способом", - наголосила глава Мінфіну.

Держбюджет-2019 передбачає надходження від приватизації 17 млрд грн.

Відповідно до держбюджету-2017 приватизація мала принести 17,1 млрд грн, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн. Основну суму в 3,05 млрд грн Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група "СКМ" Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом.

Надходження від приватизації в 2016 році становили 0,19 млрд грн за плану 17,1 млрд грн.

У меморандумі з МВФ за новою програмою stand-by йдеться про план здійснити в першій половині 2019 року продаж вугільної компанії "Краснолиманська", підприємства з виробництва інсуліну "Індар" і столичного "Президент-готелю".


Повністю інтерв'ю з міністром фінансів Оксаною Маркаровою оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" interfax.com.ua в четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА