14:52 27.12.2018

Кабмін затвердив план заходів щодо синхронізації ОЕС України з ENTSO-E

2 хв читати
Кабмін затвердив план заходів щодо синхронізації ОЕС України з ENTSO-E

Кабінет Міністрів України на засіданні в четвер затвердив план заходів щодо синхронізації об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України з Європейською мережею системних операторів передання електроенергії (ENTSO-E).

План заходів передбачає створення спільного блоку регулювання ОЕС України та енергосистеми Молдови, роботу щодо забезпечення готовності теплових електростанцій до роботи в ENTSO-E, організацію каналів зв'язку для технологічного управління ОЕС України, будівництво повітряних ліній та підстанцій, сертифікацію оператора системи передання (НЕК "Укренерго"), перехід на ізольовану роботу з енергосистемами країн, що не входять до ENTSO-E (РФ, Білорусь), залучення міжнародної технічної допомоги.

У рамках плану, до 2021 року має бути побудовано ЛЕП 330 кВ "Білецька-Курахівська ТЕС", 330 кВ "Куп'янськ-Кремінська", ПС 330 кВ "Слобожанська" із заходами. Крім того, до 2022 року планується відновити експлуатацію ЛЕП 750 кВ "Південно-Українська АЕС-Ісакча", 220 кВ "Львів-Стрий".

Як повідомлялося, в квітні 2018 року Україна та Молдова підписали меморандум про співпрацю і спільні дії між профільними міністерствами двох країн, спрямовані на забезпечення євроінтеграційних процесів із досягнення можливості синхронної роботи енергосистем України та Молдови з ENTSO-E.

У червні 2017 року голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук уклав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передання електроенергії). У липні угода набула чинності після її підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких необхідне для ухвалення рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; "Дорожньої карти".

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створено в 2009 році. Об'єднала шість галузевих асоціацій, що існували на той час: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких входить 41 системний оператор із 34 країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА