12:23 28.12.2018

Багато державних і комунальних підприємств ще не уклали договори на поставку е/е

2 хв читати
Багато державних і комунальних підприємств ще не уклали договори на поставку е/е

Станом на 27 грудня 2018 року багато водопостачальних підприємств, теплокомуненерго, інші державні та комунальні підприємства не мають договорів на постачання електроенергії, перспективи їх укладення залишаються невизначеними.

Як повідомив "Енергореформі" директор Асоціації водоканалів України "Укрводоканалекологія" Олександр Шкінь, згідно з його оцінками, близько 95% водоканалів країни досі не підписали договір із енергопостачальниками. За його даними, чотири великих комунальних водоканали - у Запоріжжі, Дніпрі, Миколаєві та Києві - скористалися ст. 35 закону "Про державні закупівлі" щодо переговорної процедури (яка дозволяє укласти договір з обраним контрагентом після двох тендерів) і отримали можливість підписати угоди.

В АТ "Київводоканал" "енергореформи" підтвердили, що перебувають у процесі укладення договору на поставку е/е з "ДТЕК Київські електромережі". "Дніпроводоканал" планує укласти документ з "Дніпровими енергетичними послугами" на 235 млн грн.

Договори мають також ТОВ "Белоцерківвода" (Київська обл.) І ТОВ "Інфоксводоканал" (Одеса), що орендують комунальну водопостачальну інфраструктуру

Згідно з оцінками учасників ринку, укласти договори на поставку е/е за переговорної процедури змогли лише 10% комунальних та державних підприємств.

За даними директора профільної асоціації, ніхто з водоканалів не уклав договір з постачальником "останньої надії" (держпідприємство "Укрінтеренерго") через вимоги про 100-відсоткову передоплату. "Кредити ніхто не дає, а у місцевої влади зараз немає коштів, вони можуть з'явитися, у кращому випадку, наприкінці січня", - говорить О.Шкінь.

Як зазначив О.Шкінь, невеликі підприємства мають можливість скористатися послугами підприємств універсальних послуг (ПУП) на основі публічних договорів - окремі майданчики з приєднаною потужністю до 150 кВ мають таке право. Однак наразі складно оцінити, скільки учасників ринку змогло вирішити проблему енергопостачання в 2019 році таким чином.

"Серед керівництва підприємств панує атмосфера нерозуміння, що буде далі", - сказав директор профільної асоціації, зазначивши, що навряд чи в зимовий період буде здійснено відключення енергопостачання. Однак як вирішити проблему документального оформлення поставок е/е комунальникам, наразі не визначено.

Передбачений законом "Про ринок електроенергії" дворічний перехідний період, протягом якого мали бути проведені всі підготовчі заходи, не дозволив здійснити всі необхідні дії, відзначили в прес-службі "Київводоканалу". Важливі нормативно-правові акти приймаються в останні тижні і дні, зміст деяких з них суперечливий, що загрожує стабільному функціонуванню галузі критичної інфраструктури, - наголосили на підприємстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА