15:51 28.12.2018

Росія не має наміру забезпечувати гарантії транзиту газу ГТС України після 2019р. - Коболєв

3 хв читати
Росія не має наміру забезпечувати гарантії транзиту газу ГТС України після 2019р. - Коболєв

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв закликає ЄС об'єктивно оцінювати невизначені вигоди і реальні загрози, які несе будівництво "Північного потоку-2" і втрата транзиту газу через газотранспортні системи (ГТС) України, вказуючи на дії "Газпрому", що порушують запевнення про збереження такого транзиту після 2019 року.

"Газпром" заявив, що він виводить з експлуатації компресорні цехи на українському напрямку - незважаючи на обіцянки і запевнення, які російський уряд нібито надав нашим європейським партнерам, Росія не має наміру забезпечувати гарантії транзиту газу ГТС України після 2019 року", - повідомив А .Коболєв на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Раніше цього тижня було опубліковано інтерв'ю директора ТОВ "Газпром трансгаз Москва" Олександра Бабакова, в якому він повідомив, що компанія дотримується затвердженої головою правління "Газпрому" програми виведення з експлуатації надлишкових потужностей, до першого етапу якої входить сім компресорних цехів.

"У минулому році ми вже вивели з експлуатації один з цехів КС "Довжанська", у 2018-р. - два цехи на КС "Курська" і "Донська". У наступні два роки плануємо вивести з експлуатації ще чотири цехи", - сказав О .Бабаков.

А.Коболєв впевнений, що в планах "Газпрому" - перекинути транзит на "Північний потік", що завдасть непоправної шкоди енергетичній безпеці Європи. На його думку, якщо будівництво "Північного потоку-2" буде продовжено, то ніхто не зможе змусити Росію відмовитися від фактичного демонтажу об'єктів ГТС на українському напрямку.

"Концентрація значної частини експортних маршрутів на півночі, відмова від транзиту газу через надійну і гнучку ГТС України призведе до суттєвого підвищення техногенних ризиків", - вважає глава "Нафтогазу".

За його словами, чергова аварія всередині Росії становитиме набагато більшу загрозу для постачання газу до Європи, оскільки "перекинути" транзитні обсяги на український напрямок вже не вдасться.

А.Коболєв нагадав, що на магістральних газопроводах "Газпрому" в цьому році сталося вісім крупних аварій, тоді як на українських - жодної.

"Висока аварійність в мережах росіян вказує на те, що компанія вже не підтримує свою ГТС у надійному стані. Невідомо, причиною є дефіцит бюджету, концентрація уваги на політичних проектах, недбалість або інші причини", - зазначив він.

Глава НАК наголосив, що вік інфраструктури не є визначальним, оскільки українська ГТС побудована приблизно тоді ж, коли й російська, і транспортує майже половину російського газу до Європи. Водночас від зазначив, що компанія постійно вкладає кошти і якісно піклується про українську ГТС, тому вона забезпечує надійний транзит до Європи в надзвичайно гнучкому режимі.

"Статистика аварійності на газопроводах росіян та їхні дії зі скорочення газової інфраструктури на українському напрямку красномовні", - заявив А.Коболєв.

"Єврокомісія каже, що для ЄС продовжувати отримувати газ з українського напрямку є стратегічно важливим. Україна готова продовжувати вкладати необхідні кошти на підтримку ГТС і навіть залучає західних партнерів до управління системою, щоб забезпечити сучасну якість і прозорість роботи мережі. Але як ЄС планує гарантувати, що з такою ж сумлінністю підтримуватиме в робочому стані відповідні газопроводи на російській території? ", - запитав глава "Нафтогазу".

На його думку, єдиний шлях, яким ЄС може зберегти надійний український маршрут і змусити Росію підтримувати свої трубопроводи на українському напрямку в працездатному стані, відмовитися від будівництва "Північного потоку-2".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА