17:39 28.12.2018

ОСББ вимушені укладати угоди на постачання е/е за цінами для комерційних споживачів, що веде до дорожчання послуг

2 хв читати
ОСББ вимушені укладати угоди на постачання е/е за цінами для комерційних споживачів, що веде до дорожчання послуг

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) вимушені укладати угоди на постачання електроенергії за цінами, що застосовуються до комерційних споживачів другого класу, а не населення.

Як повідомили "Енергореформі" в ОСББ "Сирецький бояр" (Київ), об'єднання підписало договір із компанією "ДТЕК Київські електромережі", до якого додавалася комерційна пропозиція для непобутового споживача без додатку №2, де, як зазначено в договорі, має міститися ціна та інша інформація. "Очікуємо, що у світлі нещодавнього рішення НКРЕКП до нас застосовуватиметься тариф для споживачів другого класу. Через це доведеться підвищити внески мешканців на утримання", - заявили в ОСББ.

Отже, вартість е/е для ОСББ зростає з 1 січня 2019 року до 2,32 грн за кВт-год.

Як зазначили в ОСББ "Чотири сезони" (Київ), об'єднання підписало з ТОВ "ДТЕК Київські електромережі" типовий договір, але надіслало постачальнику листа з проханням коригування комерційної пропозиції до рівня побутового споживача.

Деякі об'єднання підписують договір на умові передоплати, деякі - ні.

Схожа ситуація відбувається й в інших містах. З огляду на це керівники ОСББ напередодні завершення року та початку роботи роздрібного ринку електроенергії з 1 січня 2019 року перебувають у замішанні.

Як пояснила начальник відділу роботи з договорами департаменту клієнтських операцій ДТЕК "Київські електричні мережі" Лілія Чернявська на нараді в Печерській райдержадміністрації Києва 26 грудня, ОСББ із приєднаною потужністю до 150 кВ мають право приєднатися до публічного договору на постачання е/е постачальником універсальних послуг, яким у Києві є "ДТЕК Київські електричні мережі".

Як повідомлялося, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) постановою № 2010 від 21 грудня уточнила поняття "населення", використовуване для визначення категорії споживачів, які мають право розраховуватися за е/е за встановленими для населення цінами. Поняття доповнено словосполученням "побутові споживачі", через що виникло питання про те, за якими тарифами слід продавати е/е, використовувану для обслуговування місць загального користування (МЗК) багатоквартирних будинків. Газета "Урядовий кур'єр" опублікувала постанову 27 грудня.

Водночас стаття 22 закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачає, зокрема, що такі споживачі оплачують е/е за встановленою для населення ціною (окрім частини послуг, оплачуваної власниками нежитлових приміщень).

Закон "Про ринок електроенергії" до побутових споживачів відносить, зокрема, колективних побутових споживачів, які розраховуються за показниками загального лічильника за е/е, спожиту для власних побутових потреб.

Як очікується, в суботу 29 грудня в НКРЕКП відбудеться нарада, на якій регулятор надасть роз'яснення щодо можливих шляхів врегулювання ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА