09:02 04.01.2019

Ціни на нафту зростають п'яту сесію поспіль, Brent подорожчала до $56,11 за барель

2 хв читати
Ціни на нафту зростають п'яту сесію поспіль, Brent подорожчала до $56,11 за барель

Ціни на нафту зростають у п'ятницю п'яту сесію поспіль на сигналах зниження видобутку державами ОПЕК.

Нервозність на ринку, проте, зберігається з огляду на сигнали ослаблення економічного підйому в Китаї та погіршення перспектив світової економіки загалом, а також продовження зростання запасів у США.

Вартість березневих ф'ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures становить $56,11 за барель, що на $0,16 (0,29%) вище за рівень закриття попередньої сесії. У четвер ці контракти подорожчали на $1,04 (1,89%) - до $55,95 за барель.

Ф'ючерс на WTI на лютий на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до цього часу подорожчав на $0,24 (0,51%) - до $47,33 за барель. За підсумками торгів 3 січня контракт зріс у ціні на $0,55 (1,18%) - до $47,09 за барель.

Із початку цього тижня Brent подорожчала на 7,5%, максимальними темпами з квітня, WTI зросла в ціні на 4,3%, найвищими темпами з червня.

Видобуток нафти всіма державами ОПЕК минулого місяця скоротився на максимальну величину майже за два роки, свідчать результати опитування, проведеного агентством Bloomberg серед трейдерів та аналітиків, а також дані про рух танкерів. ОПЕК у грудні зменшила видобуток нафти на 530 тис. барелів на добу (б/д), до 32,6 млн б/д.

Саудівська Аравія скоротила експорт нафти в грудні до 7,253 млн б/д порівняно з 7,717 млн б/д місяцем раніше на тлі зменшення поставок до США та Китаю. Видобуток Ірану знизився на тлі відновлення санкцій США, а в Лівії робота на найбільшому нафтовому родовищі зупинилася через протести.

Як повідомлялося, країни ОПЕК+ у грудні домовилися скоротити видобуток на 1,2 млн барелів із рівнів жовтня 2018 року, держави почнуть зменшувати виробництво нафти з січня 2019 року.

"Незважаючи на те, що нафтовий ринок, здається, досяг свого дна і, найімовірніше, піде вгору, залишається можливість спадів, враховуючи сезонні фактори та ризики, пов'язані з динамікою фінансових ринків", - зазначає сировинний трейдер NH Investment&Securities у Сеулі Гонг Сунгкі.

"А втім, підйом цін на нафту, зазначений у четвер, незважаючи на падіння фондового ринку, є сприятливим сигналом", - говорить експерт.

Згідно з даними Американського інституту нафти (API), які було оприлюднено в четвер, запаси в Кушингу, де зберігається нафта, що торгується на NYMEX, зросли за підсумками шостого тижня поспіль - на 483 тис. барелів.

Загалом запаси нафти в США минулого тижня зменшилися на 4,46 млн барелів, запаси бензину - підскочили на 8 млн барелів, повідомив API.

Офіційні дані про запаси нафти в США за минулий тиждень оприлюднить міністерство енергетики в п'ятницю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА